Радев: Правителството да даде доказателства, че отстоява суверенитета, посещение в Киев не е нужно

Трябва да има внимателно отношение към този конфликт, който влияе пряко на всичко. Излизат редица разкрития къде отива българското оръжие. Недоумявам как министърът на енергетиката ще обясни на българите, че българско оръжие подхранва този конфликт. Това заяви президентът Румен Радев преди да замине на посещение в Испания, предаде репортер на БГНЕС.

Що се отнася за газа трябва да си отговорим на няколко въпроса, защо само на България и Полша се спират доставките на газ, попита Радев.

Как плащат Германия и Австрия, също така резервиран ли е достатъчен капацитет за доставки от Гърция и други страни, защото ако не е резервиран, ние ще видим как загребват посредници. Навярно ще трябва да намерим алтернативни решения, но това ще изисква и време и средства и означава много по-високи цени и рискове за доставки, добави президентът. Многократно съм твърдял, че тези 3 млрд. платени от нашия бюджет не обслужват българския интерес, те обслужват други държави, които безплатно транзитират газ. Това, което става с доставката на газа ще бъде тест за европейска солидарност. Ще помогне ли и как ЕС на енергийно най-зависимата и енергийно най-бедната държава, попита реторично Радев.

Правителството дължи категоричен отговор на гражданите. Крайно време е правителството да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българския суверенитет, категоричен е Радев.

Категорично „Не“ на предоставянето на военна помощ на Украйна, това означава стъпка към прякото въвличане на България към този конфликт. Призивите за мир заглъхват на тяхно място ескалират острата риторика и призивите за победа. Ако победата означава самоунищожение и икономическа ликвидация на Европа, то ние стремително вървим в тази посока, каза още Радев. България трябва да е част от усилията за мир и възможно най-бързо прекратяване на този конфликт. Удължаването на конфликта ще има пагубни последици в много отношения. Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев и не мисля, че има нужда от посещение там, категоричен е Радев. /БГНЕС

Тагове: