Радев: Президентът не може да бъде архитект на бъдеща коалиция

„Призовавам всички партии и ПГ да поемат своята отговорност. Искам да разсея всички спекулации, че бързам със служебния кабинет. Всички ние трябва да работим за действащо, редовно, отговорно с необходимата подкрепа правителство“. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на консултациите с парламентарно представените сили за връчване на проучвателен мандат, предаде репортер на БГНЕС .

„Президентът не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление. Не искам по никакъв начин да забърквам президентската институция в този процес. Формирането на правителство е изцяло отговорност на парламента и партиите там. Моята роля е да осигуря една платформа за диалог, което правя в момента“, категоричен е Радев.

Първата политическа сила, която държавният глава покани, е ГЕРБ. Присъстват председателят на ПГ Десислава Атанасова, вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и кандидатът за премиер Даниел Митов.

„По силата на българската Конституция провеждам консултации за съставяне на правителство. Като най-голяма група в новото НС на вас трябва да връча първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет“, обърна се президентът към представителите на ГЕРБ.

„Ние сме готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство. Били сме и преди в подобна ситуация. Не ни е страх, както някой се опитва да втълпи, нито от проверки, нито от служебен кабинет. Готови сме и за предсрочни избори“, каза Атанасова и добави: „Трябва всички, парламентарно представени политически сили да намерим баланс в отношенията, да търсим решенията за България. Надявам се всички заедно, че ще бъдем по-прагматични и ще вземем решения в полза на държавата“.

Атанасова потвърди, че ГЕРБ са готови да излъчат правителство, както бе заявено по-рано от Бойко Борисов.

„Явяваме се тук с ясната отговорност, че пред държавата седят редица предизвикателства. Все още не е отминала здравната пандемия, предстоят икономически предизвикателства. Непосредствено след изборите уведомихме обществото, че сме готови да излъчим състав на МС, който много бързо може да започне работа за справяне с пандемичната обстановка и всички предизвикателства“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

ГЕРБ: България трябва да има работещо правителство

„България трябва да има работещо правителство със сериозна парламентарна подкрепа. Има решения, които трябва да се вземат незабавно“. Това заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев след консултациите при президента Румен Радев.

„Никой не иска да управлява, всички критикуват. Казват твърдо не на правителство на ГЕРБ, а след това какво следва?“, попита риторично Дончев.

Той заяви, че планът за възстановяване и развитие е станал обект на политическа интрига.

„Не съм видял алтернативно предложение. Оставам правото на новото правителство, ако иска да ревизира този план или да внесе той. Говорили сме с ЕК за отсрочка“, добави той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова също подчерта, че за тях е важно да има работещо правителство.

Даниел Митов, който е кандидат на ГЕРБ за премиер, каза, че ще направят честен и открит опит да съставят кабинет.

„През следващите дни ще стане ясен и съставът на този кабинет. Ясно е, че България трябва да има бързи решения с оглед на пандемичната обстановка, възстановяването на икономиката и сложната геополитическа обстановка недалеч от нас“, каза той и уточни, че президентът не е казал кога ще им връчи мандата. /БГНЕС