Радев: При Петков и Василев нямаше диверсификация, ПП-ДБ докараха на 2 пъти "Булгаргаз" до фалит

Договорът с „Боташ“ е част от диверсификацията на газовите доставки на България и той беше сключен в критични обстоятелства, когато кабинетът „Петков“ ни остави без природен газ, без интерконектор, без слотове, без търгове, нищо. Това заяви президентът Румен Радев, отговаряйки на въпрос на БГНЕС, че сключеният от негов служебен министър на енергетиката договор с турската компания е довел до огромни загуби за държавата.

Радев припомни, че тогавашният премиер Петков се е молил на турския президент Реджеп Ердоган за един-единствен слот и то без успех.

Според президента, когато се анализира един такъв договор от такъв мащаб, той трябва да се оценява всеобхватно. Радев смята, че трябва да се има предвид „не само моментната картина в настоящия етап, а и какви са тенденциите на газовия пазар в региона и консумацията на газ“.

На въпрос на БГНЕС дали не става дума за диверсификация но отново с руска газ, Радев отговори по следния начин: „Защо правителството на ПП-ДБ не се възползва от тези прекрасни възможности, за да продава газ България? Не просто да транзитираме, а да продаваме и „Булгаргаз“ да печели и страната ни да оползотвори своето геостратегическо положение“.

Радев заяви, че по време на правителствата на ПП-ДБ „Булгаргаз“ почти на два пъти се докарва до фалит. „Защо все по време на управленията на ПП-ДБ, които водят самоотвержена борба с Путин, нахлува мощно тръбна газ от една единствена посока?“, попита той.

Държавният глава обвини ПП-ДБ, че не са се възползвали от възможността чрез „Боташ“ да доставят втечнен природен газ. Радев заяви, че те дължат отговор на обществото откъде са дошли останалите 1,7 млрд. куб.м. газ /при консумация от общо 2,7 млрд. куб.м. – 1 млрд. са по договора ни с Азербайджан – бел. БГНЕС/, от които посредници и защо пак имаме посредници, и на каква цена.

Президентът смята, че има две възможности за договора с „Боташ“. „Едната е да направим така, че България да започне да продава газ, но това няма да стане с глупавата енергийна вноска, която наложиха ПП-ДБ, с която ни дискредитираха тотално. Ако нямаме амбиции да продаваме, нека тогава се преразгледа, но да не се изхожда от моментната картина“, призова Радев.

Президентът коментира и дали Асен Василев и Кирил Петков са работили срещу диверсификацията. „Една проверка ще установи много точно, но по тяхно време не стана никаква диверсификация“, отсече Радев. /БГНЕС