Радев: Приоритетна цел за България и Румъния е Шенген

“Обща е отговорността ни за сигурността в региона. Приоритетна обща цел за двете ни държави е Шенген, и ние заявяваме нашата готовност за приемането ни все по-скоро”. Това заяви президентът Румен Радев след среща с румънския му колега Клаус Йоханис, предаде репортер на БГНЕС. Йоханис е на посещение в България по покана на Радев.

“Ние ще работим консолидирано за премахване на бариерата ни за Шенген, за по-бързото ни колективно присъединяване”, заяви още Радев.

“Ако продължава конфликтът в Украйна, във времето той ще продължи да разширява своя териториален обхват. Войната увеличава риска за мира в глобален аспект. Затова наред с подкрепата за Украйна, ние трябва да работим конфликтът да бъде прекратен най-скоро. Това, което демонстрират и България и Румъния като борба с рекордния мигрантски натиск, показва нарасналите ни способности да се справяме с този натиск. По Балканския маршрут натискът намалява. Взимат още по-строги мерки на българо-турската граница, и виждате, че борбата с вторичната миграция и залавянето на нелегалния мигрантски натиск вътре в страната са доказателства за нашата борба с нелегалната миграция”, заяви още Радев. “Ние показваме нараснали способности и това се отразява от нашите партньори. Ние с Йоханис постигнахме засиленото внимание на ЕК и на всички наши партньори към охраната на външната ни граница, и очакваме съвсем скоро подкрепа - финансова, и с технически средства, и с жива сила”, каза още Румен Радев.

“Договорихме се, че нашите държави трябва да следват приоритетно сферите, чрез които да осигурим нашето икономическо развитие и сигурност. Стокообменът между двете ни държави е близо 10 млрд. евро, ние ще продължим да го развиваме. По отношение на европейския дневен ред, ние се договорихме да продължим активно усилията, за да бъде прието решението България и Румъния да влязат в Шенген. Ние сме колективно готови да влезем в Шенген и сме го доказали. Въпреки че недопускането ни в Шенген не е заради мигрантската криза, то ние заявяваме нашата готовност за решаване на тази криза”, заяви румънският президент Клаус Йоханис. “Разбираме трудностите на някои европейски държави по отношение на незаконната миграция, готови сме да участваме във всички програми, които биха могли да разрешат тези проблеми. Ние доказахме, че можем да се борим срещу миграционния натиск, който изкуствено се свърза с Шенген”, заяви още Йоханис.

Двамата президенти подписаха декларация за засилване на двустранното сътрудничество и дългосрочно партньорство.

„Тази среща е по-важна от всички до сега, защото официалната визита на Йоханис издига нашите отношения на равнището на стратегическо партньорство. Румъния и България са обвързани с дълбоки приятелски, исторически и културни връзки. Ние споделяме общи цели – членство в Шенген и ОИСР. Икономическите връзки между нас непрекъснато се задълбочават - стокообменът между двете ни държави нараства, а миналата година той нахвърли 8 млрд. евро, и страната вече е вторият по големина търговски партньор на България след Германия“, заяви още Радев. "Обща е отговорността ни за гарантиране сигурността в нашия регион, региона на Черно море и по Източният фланг на НАТО, затова и нашите страни консолидират усилията в рамките на ЕС и НАТО и заедно градим нашите отбранителни способности", каза още президентът на България./БГНЕС