Радев: Приветствам намеренията на кабинета за РСМ, няма искания за военни бази на наша територия

България продължава да бъде открита за диалог, заяви президентът Румен Радев относно Република Северна Македония, предаде репортер на БГНЕС.

Вярвам, че всички обещания и ангажименти, поети от нашите съседи ще бъдат изпълнени, за да се ускори процесът по интеграция на РС Македония, каза президентът пред медиите след ритуала по освещаване на бойните знамена навръх Богоявление.

Държавният глава приветства намеренията на правителството да бъде активизиран диалогът от взаимен интерес.

Той отново подчерта, че конституционните гаранции за македонските българи, прекратяване езика на омразата и прекратяване на процесите на дебългаризация само ще спомогнат да се ускори процеса, за да може България да отворим вратата за преговори за членство.

Относно кризата между Русия и Украйна, Радев бе категоричен, че на този етап никой не е поставял въпроса за разполагане на военни бази в България и изрази очакванията си, че тази криза ще се разреши с дипломатически средства.

Решаването на кризата в Украйна няма да стане с повече оръжие и повече военна сила, а ще стане с повече диалог и дипломация. Никой не е искал нищо от България към момента – към момента нямаме развитие, нямаме ескалация, заяви Радев. /БГНЕС