Радев призова да се гарантира възможно най-бързо връщането на децата в училище

Президентът Румен Радев призова правителството да гарантира възможно най-бързо връщането на децата в класните стаи, да осигури безплатни тестове навсякъде и да обмисли дали наличието на антитела не може да служи като основание за издаване на зелен сертификат, предаде репортер на БГНЕС.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров подчерта, че връщането на децата в клас е възможно, стига да се гарантира безопасна среда. Това може да се постигне с масово тестване.

Обсъдихме проблемите на болниците, взети са допълнителни мерки, така че да не се допуска болни да пътуват от една до друга болница, обсъди се графикът за разкриване на допълнителни легла, добави Кацаров. Няма да позволя да се бърка в носа на децата, има тестове със слюнка, близалки, ако родителите са съгласни с такъв подход, това е начинът, коментира Кацаров. Ако се установи, че дете е с положителен тест, то няма да се наложи карантиниране на цялата паралелка, защото това детенце ще е проверено на входа и няма да има контакт с другите деца, каза Кацаров.

От 15 септември до към 10 октомври, броят на карантинираните учители се увеличи около 3 пъти, а броят на карантинираните деца около 5 пъти. С други думи имаме около 12 000 деца. Средата, в която започна учебната година се промени значително. Около 15 септември само 6% от заболелите попадаха в групата от 0 до 19 години. През последните 15 дни процентът се движи между 10 и 15 %. През работните дни около 15 септември по около 100 деца на ден бяха регистрирани като положителни, докато през последната седмица говорим за бройки около 400-500 деца на ден регистрирани, съобщи Денков.

Финансовият министър заяви, че ще подкрепи взетите мерки от Кацаров и Денков.

Радев каза, че се надява поне децата от 1 до 4 клас да се върнат при гарантирана безопасна среда.

Хората плащат значително над това, което е обещано, каза Радев за тестовете за COVID-19.

За издаването на сертификат срещу антитела, Кацаров каза, че този въпрос се обсъжда отдавна.

Противоепидемичната мярка се взема, за да се прекъсне предаването от един човек на друг. Локдаунът не води до трайно решаване на проблема. Той ще прекъсне за кратко предаването на болестта, но след известно време отново се налага да има такъв и затова това не е ефективно трайно решение. Колкото повече хора се ваксинират, толкова повече възможността за нов ръст на заболелите намалява, каза Кацаров.

Служебният вицепремиер Гълъб Донев заяви, че още днес правителството ще създаде необходимата организация за анализ на данните, на база на които да започне поетапното връщане на учениците в клас. Възстановяването на учебния процес ще стане единствено при гарантиране на безопасна среда. Той напомни, че родителите на деца под 14 години, които в момента ползват отпуск, за да се грижат за децата си, може да ползват подпомагане от социалното министерство.

От понеделник започва засилен контрол върху спазването на новите противоепидемични мерки, допълни Стойчо Кацаров. Най-вероятно ще бъдат създадени съвместни групи между МВР, РЗИ, Агенцията по храните и други. Контролът ще е насочен най-вече към недобросъвестните граждани.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди, че МВР има готовност да участва активно в съвместни екипи, които да контролират спазват ли се мерките.

Управителят на НЗОК Петко Салчев изтъкна, че от този месец медиците на първа линия ще получат по 1200 лева допълнително към заплатите си. За болниците, които лекуват коронавирус, ще има и нова методика за плащания от НЗОК. /БГНЕС