Радев: Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен

Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и това се вижда както от конституционалистите, така и от гражданите.


Това каза президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

"След едно много дълго подгряване на публиката за предстоящи чудодейни промени в правосъдната система, подчертавам, правосъдна реформа, обществото ни очакваше да види работещи решения, така че да водят към повече справедливост и отчетност, към по-малко политизация на съдебната система, към повече предвидимост и по-бързо съдопроизводство", подчерта Радев.

Според държавния глава вместо това ни се сервира най-изненадващо национално разделение, атака срещу местната власт и президентската институция, отнемане на изборни права, също така и основополагащи принципи за баланс между властите и открита заявка за превземане на съдебната власт. "Явно се потвърждава максимата, че колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то се стреми да закрепи своята власт с административни и силови мерки", смята Радев и добави, че явно управляващите виждат заплаха в служебните правителства, като заяви, че тя не е от присвояването на някаква имагинерна власт, както и че не е от дългия живот на последното служебно правителство.

Той подчерта, че управляващите можеха да направят така, че изобщо да не се стига до служебно правителство. "Но явно заплаха е от осъзнаването на контраста, особено между последното служебно правителство и последните редовни правителства, защото редовните правителства създаваха кризи, служебното ги решаваше. Докато редовното правителство, особено последното, демонстрира управленска немощ и разпад, поради непреодолими вътрешнополитически противоречия, служебното правителство демонстрира консолидация и решителност, и работа в името на хората", каза още държавният глава и продължи:

"Докато стояха с руски посредници за по-скъп газ и възможност да построят, да завършат интерконектора с Гърция, високи, смазващи цени на горивата, служебното правителство реши всички тези въпроси много бързо."

Радев отбеляза, че служебното правителство е решило проблема с "Лукойл България". "Още щяхме да стоим на цени на бензина от 3,50 лв. Изглежда пак ще ги върнем там", каза той.

Президентът посочи, че служебното правителство е написало всички закони по ПВУ. "Те не написаха нито един закон. Това ли е голямата заплаха", коментира той.

Радев посочи, че всяка промяна в законите, която се прави заради някаква личност, е грешен подход, и той се връща с обратен знак към тези, които го правят. Според него не може да се прости, че служебното правителство се е ползвало с по-голямо обществено доверие, отколкото редовното.

Държавният глава се обяви "категорично против такива експерименти" 24 май да стане национален празник, а 3 март да остане официален. "Когато нямаш работещи решения за настоящето и за бъдещето, започваш война с миналото. И опитът да се изтрие 3 март от националния ни календар е покушение срещу историята, срещу идеалите на българските възрожденци, срещу паметта на хилядите загинали за нашата свобода – наши и чужди герои", коментира още той и добави, че референдум по темата ще раздели още повече българското общество. /БГНЕС