Радев: Промяна изисква смелост, обществото е узряло

В този турбулентен преход ще има нужда от стабилна институция с доверие, заяви държавният глава Румен Радев пред членовете на Инициативния комитет, издигащ го за втори президентски мандат, предаде репортер на БГНЕС.

„Няма нормален човек, който да приеме произвола, корупцията и беззаконието“, посочи Радев, според когото на предстоящите президентски избори предстои „ценностен избор“.

Радев заяви, че в България е необходима промяна и определи невъзможността на т. нар. партиите на промяната да съставят действащ кабинет на предходните избори единствено като „етапен провал“, защото „обществото ни е узряло за промените“.

„Ясно е, че пътят няма да е бърз и лесен. Десетилетното срастване на управляващата партия с държавата, корупцията и отровената медийна среда затормозяват промените“, каза още Радев. „Волята на хората е гарантът, че тези промени ще се случат“, допълни още той.

Президентът бе категоричен, че страната ни се нуждае от нов тип управление – синтез между почтеност и компетентност.

„Само така ще можем да победим бедността и безправието и да заемем достойно място в европейското семейство. Място, което ни принадлежи“, каза още държавният глава, според когото усилията за промяна изискват и голяма смелост.

„Няма да оставим българите да се свиват от страх в нишите на оцеляването. Страхът разяжда самите устои на държавността“, каза още Румен Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че ние сме граждани, а не поданици. Тя припомни миналогодишните протести в София и други големи градове на страната, подкрепени от президентската институция. „В най-новата история на България винаги площадите раждат промяната“, посочи още тя.

„Нашият път през последните години е все в ремонт“, пошегува се тя и добави: „Не искаме само асфалт и безвремие“. „Ние с президента Радев сме заедно с вас. Имаме една цел – да работим за добруването на България“, обърна се още Йотова към членовете на Инициативния комитет. Към държавният глава Румен Радев пък тя заяви: „Вие ме накарахте да повярвам още веднъж в думи като доблест, чест, принципност“.

Психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, журналистът Анна Заркова и диригентът Йордан Камджалов бяха избрани за съпредседатели на учредения Инициативен комитет, издигащ Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент. Тримата бяха избрани след гласуване на заседанието на комитета в НДК, събрало на едно място политици от целия спектър, кметове, дейци на културата и изкуството, интелектуалци и представители на академичната общност.

Сред лицата в залата бяха Филип Станев и Станислав Балабанов от „Има такъв народ“, Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова от БСП, както и Яна Балникова и Деница Симеонова от новата коалиция „Продължаваме промяната“, създадена от двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

В Инициативния комитет влизат популярни лица като журналистите Тома Томов и Велислава Дърева, проф. Светлана Шаренкова и проф. Васил Проданов, ген. Михо Михов - бивш началник на ВВС, популярният кинорежисьор Стефан Командарев, художникът Иван Токаджиев, актрисата Цветана Манева, Бойко Ноев, ректорът на Медицинския университет акад. Лъчезар Трайков, Росица Кирилова, космонавтът Георги Иванов, Мадж Алгафари и много други. В комитета са и градоначалниците на Русе Пенчо Милков, на Троян - Донка Михайлова и други.

Общо 188 души, поддържащи кандидатурата на Радев и Йотова присъстват на учредителното заседание в зала 6 на НДК. /БГНЕС