Радев: Няма пряка заплаха, трябва да имаме устойчиво правителство и парламент

Решенията на руския президент Владимир Путин за частична мобилизация ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици. Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава подчерта, че е недопустимо три десетилетия след края на Студената война отново да се разиграва ядрената карта. Според него колкото и абсурдно да изглежда тази заплаха, тя не може да бъде пренебрегната.

Радев беше категоричен, че България няма да признае резултатите от референдумите, които Русия провежда в превзетите украински територии: „Референдуми в зона на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае".

Наред с ескалацията на конфликта растат и рисковете за нашия регион, Европа и света.

„Въпреки че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на страната, тези рискове се оценяват и се набелязват мерки за тяхното минимизиране. България работи усилено за гарантиране на своята сигурност чрез укрепване на националния отбранителен капацитет и изпълнение на своите ангажименти в колективната система за сигурност на НАТО“, каза Радев.

Той посочи, че рисковете от войната в Украйна не се изчерпват само с военната сигурност.

„Като отговорен член на ЕС България е част от общата външна политика и подкрепя санкционния режим на Съюза. Но Европа е длъжна паралелно с налагането на санкции да търси активни механизми за минимизиране на риска от тези санкции, защото тя сама застрашава своя индустриален капацитет и отбранителна способност“, заяви държавният глава.

Той заяви, че расте икономическата и социалната нестабилност. „Цената на ескалацията отново ще се плати от гражданите, които все по-открито изразяват своето безпокойство и недоволство от непосилните цени“, заяви Радев.

Държавният глава подчерта, че България е сред най-засегнатите. „Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и доставките на петрол и производството на горива в България… Всичко това означава следващо задълбочаване на икономическата и социална криза“, предупреди Радев.

Той посочи, че служебното правителство полага всички усилия, за да смекчи ефектите от тези кризи в „своите времеви и нормативни рамки“.

Критично важно е България да има парламент и устойчиво редовно правителство.

„Само след седмица ни предстои да проведем изключително важни избори и тук е времето да чуем партиите с амбиции да управляват. Как ще преодоляват политическата криза и около какво ще се обединяват, за да постигнат управленско мнозинство. Сега е моментът за обединение пред лицето на кризата, пред лицето на всички рискове и заплахи. Сега е моментът партиите да привлекат гражданите, за да се постигне такава избирателна активност, която да даде достатъчна легитимност на следващия парламент и правителство да вземат тежки, но важни стратегически решения с дългосрочен хоризонт“, призова Румен Радев.

В консултативната среща при президента участваха министър-председателят Гълъб Донев, заместник министър-председателят по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместник министър-председателят по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, министърът на отбраната Димитър Стоянов, министърът на енергетиката Росен Христов, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова. /БГНЕС