Радев: РСМ да признае историческата истина, както го направи с Гърция

РС Македония няма как да подмине катарзиса. Позициите ни са ясни. Докато този своеобразен възродителен процес продължава, докато нашите сънародници продължаващо в годините все още са подложени на изтънчена асимилация, докато са подтискани като основни права и не се интегрират пълноценно в РСМ редом с другите части от народи, ние няма как да кажем „да” за начало на преговорите. Това заяви президентът Румен Радев в Словения, предаде репортер на БГНЕС.

Радев подчерта, че нашите партньори в Европейския съюз все повече разбират истинската същност на проблема. „Това е системната дебългаризация“.

Държавният глава призова РСМ да спазва безусловно духа и буквата на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г., ако желае да се присъедини към ЕС. Той също така очаква македонските власти да скъсат с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма и омразата към България.

Подтискането на правата на македонските българи, които са граждани и на България е предизвикателство и за ЕС, защото след като са граждани на България, са граждани и на съюза, и призовах за европейска солидарност и с тях и с България. Това не е нито вето, нито стопиране на процеса, ние искаме не повече от това, което иска и всеки един от нашите европейски партньори, да се уважават основните европейски принципи и интересите на всяка държава-член на ЕС. Очакваме да спре този процес, посочи Радев.

Очакваме да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, паметници, музеи, от държавната политика, тогава нашият народ е готов да каже да. Искаме ясни правно обвързващи документи. Македонските българи да бъдат отразени в преброяването. Искаме както беше призната историческата истина в отношенията с Гърция, така да се признае историческата истина в отношенията с България. Скъсване с македонизма и омразата към България и вземане на ясни решения, подчерта Радев.

Очакваме двустранният протокол от 6 точки да бъде готов до началото на ноември. Интересува ни защитата на правата на македонските българи. Учебниците не трябва да водят до насаждане на омраза още в най-ранна възраст. В протокола има решения, които да се изпълняват в целия преговорен процес, каза още президентът. Мен ме интересуват задължителните неща, които трябва да бъдат свършени до началото на преговорите, за да кажем „да”, категоричен е той. /БГНЕС