Радев: Съберем ли младите от България и РСМ заедно, ще неутрализираме всяка пропаганда

Президентът Серджо Матарела е изцяло солидарен с нашата позиция за присъединяването на РС Македония и Албания към Европейския съюз.

Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с италианския си колега в двореца Куиринале, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Рим.

Всички искаме да видим възможно най-бързо тези страни по техния европейски път. Обясних много ясно българската позиция, че ще имаме напредък, когато и самите страни демонстрират ясно и необратимо, че изпълняват критериите, каза още Румен Радев.

Всички оценяват това, което напоследък прави България – активизиране на диалога, различни инициативи.

В момента българското правителство работи усилено с правителството на РСМ и в най-скоро време България ще дари едно чувствително количество ваксини, съобщи Румен Радев.

Той съобщи, че още при сформирането на служебното правителство, е обсъдил с колегите си възможността помощите, които се дават в туризма да бъде не просто плащания, за да съществува бранша, а да бъдат вложени в нещо действащо. Така президентът направи връзката с обявената по-рано днес от финансовия, образователния и транспортния министри нова мярка в помощ на сектора с участието на ученици и учители.

С Пендаровски обсъждаме да поканим ученици и студенти от РС Македония да прекарат част от ваканцията си заедно с нашите деца. Разбира се и с учители, така че да имаме образователна и хуманитарна програма.

Ако успеем това да го постигнем, ще направим най-важната крачка за преодоляване на десетилетната пропаганда, на инсинуации и противопоставяне между нашите две страни. Ако ние съберем нашите млади хора заедно, съм сигурен, че това ще неутрализира всякакви пропаганди, заяви Румен Радев. /БГНЕС