Радев: Съвместното пътуване е прекрасен повод за подновяване на диалога с РС Македония

Съвместното пътуване на делегации от България и Република Северна Македония до Рим и отдаването на почит пред светите братя Кирил и Методий е прекрасен повод да подновим диалога между двете страни на най-високо ниво. Това заяви пред журналисти в Скопие държавният глава Румен Радев след разговор с колегата си от Република Северна Македония Стево Пендаровски, съобщи специалният кореспондент на БГНЕС Георги Пашкулев.

Двамата проведоха кратка среща, преди водената от Пендаровски делегация да се присъедини към българската делегация начело с президента Радев, която ще бъде на визита във Ватикана и Италианската република. За пръв път двете делегации пътуваха заедно за Рим, където да отдадат почит пред делото на св. св. Кирил и Методий.

Президентът Румен Радев заяви, че съвместното пътуване е повод България и Република Северна Македония да заявят обща воля за развитие на нашите отношения на основата на сътрудничество, приятелство и добросъседство. Българският президент благодари за гостоприемството в Скопие, макар и посещението му там да е за кратко.

Трябва да възобновим доверието и като приятели да разговаряме по най-тежките въпроси, които ни пречат, и се надявам скоро те да ни сближат, заяви президентът Стево Пендарвоски пред медиите в съвместното изявление с държавния глава Румен Радев. Президентът на Република Северна Македония посочи, че на оперативно ниво разговорите между двете държави се водят от двете правителства и занапред ще е така. „Ние сме тук, за да можем да успокоим атмосферата и да говорим за този проблем, който стои между нас последната година на един по-различен език“, допълни Пендаровски. /БГНЕС