Радев ще проведе отново консултации преди втория и третия мандат

Днес и в сряда държавният глава Румен Радев ще проведе допълнителни консултации с парламентарно представените политически сили в 46-ото Народно събрание в рамките на конституционната процедура за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Днес президентът ще приеме в президентската институция представителите на парламентарните групи на „Има такъв народ”, на ГЕРБ и на "БСП за България".

От ПГ на „Има такъв народ” не реализираха успешно връчения им мандат, тъй като не получиха подкрепата на т.нар. протестни партии, което наложи НС да гласува акт, с който да реши спорния казус с втория им кандидат-премиер Пламен Николов, оттеглил се по лични причини. В същото време ИТН заявиха, че няма да подкрепят трети мандат. ГЕРБ вече многократно декларираха, че в момента, в който получат мандата, веднага ще го върнат, но ще предложат състав и структура отново начело с Даниел Митов. БСП пък заявиха, че ако третия мандат отиде при тях, ще предложат служебното правителство да стане редовно.

В сряда президентът ще проведе консултации с представители на парламентарните групи на „Демократична България“, на „Движението за права и свободи“ и на „Изправи се БГ! Ние идваме!”. /БГНЕС