Радев: Ще разчитаме на САЩ за модернизация на въоръжените сили

Днешната церемония е израз на признателност и на високата оценка за всеотдайната работа и безспорният личен принос на посланик Мустафа за развитие на стратегическото партньорство между България и САЩ.

И занапред ще разчитаме на САЩ за модернизация на въоръжените сили и укрепване на отбранителните способности на българската армия като устойчив гарант за националната сигурност.

Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

„Стратегическият диалог скрепен формално по време на мандата на посланик Мустафа допринесе за преструктуриране на съвместните усилия в редица важни области“, категоричен е Радев.

Президентът Румен Радев връчи орден „Мадарски конник” първа степен на посланика на Съединените щати у нас Херо Мустафа.

Държавното отличие беше връчено за големите заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ, както и за разширяването на двустранното сътрудничество в областите от взаимен интерес.

Радев подчерта, че по време на мандата на Мустафа са постигнати конкретни резултати и са подписани конкретни споразумения в различни сфери - сигурност и обрана, научно-техническо сътрудничество и др.

Според него сътрудничеството в сферата на енергетиката се е наложило като важен стълб.

“Искам още веднъж да изразя благодарност към посланик Мустафа и нашите американски съюзници за оказаната подкрепа, когато бяхме изправени пред заплахата от прекъсване на газовите доставки”, каза президентът Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че във фокуса на съвместна дейност между САЩ и България са били върховенството на правото, борбата с тероризма, борбата с корупцията. Радев каза, че още от първия ден Мустафа е работила активно, за да подобри партньорските отношенията между България и САЩ.

Той посочи, че благодарение на нейния непринуден подход, уважение към българските традиции и култура, нейните призиви за солидарност и справедливост са достигнали до широк кръг от българското общество.

“С вашия успешен мандат, оставяте зад гърба си една значима страница. Вярвам, че ще продължите да носите България в себе си”., каза Радев. Той добави, че за него е особено удоволствие да връчи висшето държавно отличие „Мадарски конник“ първа степен на Херо Мустафа, посланик на Съединените американски щати в Република България.

Херо Мустафа, посланик на Съединените американски щати у нас обясни, че за нея е голяма чест да бъде устроена с орден “Мадарски конник”.

“Приемам го като свидетелство за успешното ни сътрудничество и символ за дълбокия и траен съюз между нашите две държави. Връзката между САЩ и България е здрава и двете държави работят, за да я направят по-силна.”, посочи тя.

Мустафа подчерта, че България е важен съюзник в НАТО.

“САЩ подкрепят България за диверсификация на енергийния сектор. Диверсификацията е много важна за България”., каза тя и поздрави България за свършеното досега по отношение на диверсификацията на източниците на природен газ и ядрена енергия.

“САЩ подкрепят България в борбата с корупцията, но истинската промяна може да дойде само отвътре”, категорична е тя.

Според нея в навечерието на 120-годишнината от установяването на българо-американските дипломатически отношения, връзките, които обвързват нашите две държави, никога не са били по-силни.

Мустафа отбеляза, че за нея е било огромна чест да бъде посланик на САЩ в България.

“Искрено благодаря на всички българи за приятелското отношение . Ще си заминем с чувството за незабравимо преживяване и с България в сърцата си. Пожелавам на страната успехи, а на себе си скоро да дойда отново”, каза още тя.

Херо Мустафа е първият посланик на САЩ в София, който си заминава без да получава орден „Стара планина“ първа степен. В наградната система на България най-висшето отличие е орден „Стара планина“, под него се намира „Св. св. Кирил и Методий“ и „Мадарски конник“. /БГНЕС