Радев: Скандалите покрай ротацията късат още повече нишката между властта и обществото

Усилията на цивилното и военното ръководство на Министерството на отбраната да гарантира минимум от отбранителни способности в тази сложна обстановка, не стигат. Важно е да разберем, че националната сигурност е всеобхватна и много сложна. Трябват усилия не само от МО, а от редица важни и отговорни институции.


Това каза президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Трябва да разберем, че сигурността е базова ценност в нашето общество, и чрез нея постигаме всички останали цели - и икономическо развитие, и социална сигурност. И ключов момент от тази сигурност е да имаме способна, модерна, високотехнологична, обезпечена с високообучен състав българска армия. И най-големият проблем днес, това е отходът на хода от армията, и особено сред офицерският състав. Затова от миналото лято вече говоля за необходимост от аварийни мерки за привличане на млади хора с качества за тяхната високопрофесионална подготовка и мотивация за задържане във въоръжените сили. За това са необходими законови промени и сериозни инвестиции в хората, допълни Радев. Воля има, високо ниво на амбиции има, но се надявам да видя и по-високи нива на амбиции.

Един пример - очаквам повече и по-голяма активност при реализация на т.нар. малки, нискобюджетни проекти - наред с големите проекти за модернизация, много важно е да следим какво става на бойното поле в Украйна - там виждате масово навлизане на нискобюджетни, евтини дронове и безпилотни системи, които човек може да си купи от магазина, но с прикачен боеприпас към тях - това е високоефективно оръжие, което унищожава танк за милиони евро. Тоест, ние се нуждаем от системи, които дават информационно превъзходство, каза Радев.

Относно предстоящата ротация на 6 март, Радев каза, че не може да коментира кой ще бъде външен министър. "Това решение трябва да бъде взето от управляващата коалиция. Но всички виждаме, че тези скандали, които текат покрай разпределението на властта, късат все повече нишката между управляващите и обществото. надявам се управляващите да си дават сметка за това. Защото хората виждат едни препирни за постове и властови ресурси, дори за това кой ще говори навън, но не виждат решаване на въпроси, свързани с националния интерес", каза още президентът.

Винаги, когато съм провеждал консултации, е било с даване на възможност парламентарните партии да стигнат до консенсус във властта. Ще действам изцяло в рамките на Конституцията, така ме да предоставя максимално добри условия на изпълнителната власт да си вземе своите решения, увери Радев.

Относно убийството на Нотариуса, аРадев коментира: "Създаването на една такава престъпна мрежа за въздействие в съдебната система няма как да стане без политически протекции. Отстраняването на един такъв тумор и недопускането на подобни практики за в бъдеще изисква да се стигне до края и да се разкрият политическите зависимости. Това очаква обществото ни. Това е и тест, но и възможност и за съдебната система, и за изпълнителната власт, и за НС, да решат този случай. Дали Комисията в НС ще има волята и желанието да разкрие политическите зависимости - от това ще проличи доколко и НС ще иска да се ангажира с този казус".

По време на служебните правителства не е имало информация за натиск над министри, нито от тях, нито от службите, увери Радев.

Трети март е национален празник и се надявам да остане такъв, коментира Радев в отговор на въпрос дали ще прави партия. "Да сте ме чули аз да говоря за такава партия? Задайте въпроса на тези политически лидери, които говорят за партия "Трети март", и питайте какво ги притеснява. Явно нарушаването на елементарни принципи в некоалицията не произвежда резултат в полза на обществото, затова самите граждани търсят някаква алтернатива. Заявил съм, че ако дам доверието си на политическа сила, ще го оповестя лично", завърши президентът./БГНЕС