Радев: Скоро ще проличи дали Силяновска ще работи за европейската перспектива на РСМ

Позицията ми по отношение на РС Македония винаги е била открита и последователна. Каквато беше с президентите Георге Иванов и Стево Пендаровски, такава ще бъде и с г-жа Силяновска. Каквато беше със СДСМ, такава ще бъде и с ВМРО-ДПМНЕ.

Това заяви президентът Румен Радев, след като кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова стана новият президент на Северна Македония, предаде репортер на БГНЕС.

Много скоро ще проличи дали новият президент и партията, която спечели с решителна преднина тези избори, ще заработят най-сетне за европейската перспектива на РСМ или ще поемат по друга посока, каза Радев.

"Винаги съм подкрепял европейската интеграция на РСМ, но при спазването на принципите за добросъседство и най-вече Копенхагенските критерии за членство, а това ще рече промяна в конституцията и зачитане правата на македонските българи, отказ от езика на омразата, който се развихри в тази предизборна кампания, ревизия на учебниците, уважение и защита на българското културно историческо наследство в тази страна", отбеляза Радев. /БГНЕС