Радев: Трети март е ден, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода и саможертвата на поколения българи

Отново сме заедно, за да почетем Трети март – ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на войните от всички народности, които сложиха край на петвековното османско иго. Това заяви президентът Румен Радев в словото си на пл. „Народно събрание“, предаде репортер на БГНЕС.


Трети март не само удържа на натиска благодарение на своя огромен морален заряд на волята на огромното мнозинство българи, празникът се превърна в победа на здравия български корен. Защото празникът ни не е единствено отзвук от Освободителната Руско-турска война, не отразява само победата на бойното поле, Трети март не е само датата на един международен договор, както неведнъж се опитват да ни убедят, заяви Радев. Това е ден, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода и саможертвата на поколения българи, каза още Радев.

Държавният глава подчерта, че 3 март постави заслужен венец на подвига на българските опълченци, продължи пътя на Раковски, Левски и Ботев, сбъдна предначертаното от Паисий и възрожденците – завета за свободна, единна и европейска България. От Трети март започва нашата държава, заяви Радев и посочи, че днес отбелязваме нещо много по-значимо от една огромна величава историческа дата.

Президентът добави, че трябва да продължим да укрепваме темелите на нашите настояще, за да можем да гледаме в бъдещето. "В нашето тревожно време, всички ние, българските политици, трябва да бдим над суверенитета на родината", допълни той и призова да повярваме в собствените си сили и да обединим усилията си, за да градим свободна България.

"Вечна слава на героите! Да живее България!", заключи президентът. /БГНЕС