Радев: Трябва да има промени в изборното законодателство

Гласувах за достойното бъдеще на София и за достойното управление на нашата столица.


Това заяви президентът Румен Радев след като упражни правото си на глас, предаде репортер на БГНЕС.

„В днешния ден искам да призова всички граждани да не допускат по никакъв начин да бъдат изолирани от изборния процес, напротив –трябва масово да гласуваме, защото от гласа на всеки един зависи нашето собствено бъдеще, бъдещето на нашето населено място и на България“, каза държавният глава.

Попитан за искането на оставката на шефа на ДАНС от страна на премиера акад. Николай Денков, Радев каза: „Днес всички определяме облика на местната власт и нашето бъдеще, затова не трябва да допускаме общественият фокус да бъде подменен. Има време и утре за тези въпроси.“

Президентът изрази надежда след тези избори ще бъде направен един задълбочен анализ на всичко това, което се случи, за да не се повтаря занапред. „Всички отговорни институции с ангажимент по тези избори трябва да направят много дълбок анализ, много ясен отчет и да видим къде се скъсаха нещата, така че днес да има такава ниска избирателна активност“, посочи той.

Радев призова институциите да направят всичко възможно да се възстанови доверието в изборите, включително в машините. „Това е изключително важно, защото машините доказаха своята ефективност в борбата с недействителния вот и с безобразното попълване – къде съзнателно, къде не на изборните протоколи“, добави той.

Държавният глава посочи, че очевидно трябва да има промени в изборното законодателство. „Но вижте, не може всеки парламент да се занимава непрекъснато с промени в изборното законодателство. Това обърква и изборната администрация, подготовката на хората в тази администрация, объркват накрая и гласоподавателите“, каза той и допълни, че трябва да има промени, но те да бъдат ясно фокусирани върху изсветляването на изборния процес.

Радев се обърна към всички институциите, ангажирани с изборите, и към изборната администрация с думите „да направят всичко необходимо, така че да има изсветляване, гарантиране на честността на вота чрез коректното отчитане на всеки един глас“. /БГНЕС