Радев: Учудващо е системното отстраняване на кадрите на служебното правителство

Учудващо и объркващо е системното отстраняване на кадрите на служебното правителство. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, предаде репортер на БГНЕС.

Според него именно тези кадри са разкрили множество корупционни схеми и от които реално е започнала промяната.

Той коментира 100 дни на правителството: "В една невиждана досега каскада от кризи правителството имаше своите 100 дни, но тези кризи не дават толеранс на българските граждани и на бизнеса. Цените растат. Очаквам правителството да се фокусира върху гарантирането на енергийната и продоволствената сигурност. Все още хората очакват резултати", каза Радев. Той обобщи, че много надежди за бързи резултати са свързани с това правителство.

Няма да допусна въвличането на България в конфликта в Украйна, категоричен бе Радев. Той отговори на въпрос дали само България и Унгария не са дали въоръжение на Украйна: "Като държавен глава няма да допусна въвличането на България в този конфликт. Избран съм, за да отстоявам сигурността на българите и мира в България. Цената на войната я плащат гражданите, а не телевизионните проповедници", каза държавният глава.

Той посочи, че негова грижа са хората.

Радев отговори и на въпрос във връзка с клип на посолството на Руската федерация, публикуван по-рано днес, който показва изстрелване на ракети от руски установки по военни обекти в Украйна.

"Очаквам не само посланика на Руската федерация. Всички посланици в България да работят и да се изявяват в рамките на своя статут с уважение към българските институции и суверенитет", заяви президентът.

Държавният глава коментира и решението на ЕС да закупува общо газ от трети страни, включително от Русия. "Този проблем беше повдигнат и като предложение още миналото лято от Испания, но войната определено ще принуди ЕС да действа много по-солидарно. И ако това се случи, ще бъде успех и за българското правителство", посочи той./БГНЕС

Категории: