Радев: Управляващите дължат обяснения за саботаж, трябва да гарантират влизането ни в Шенген

Сами стигнахме по пътя за Шенген, осъзнаването на нелепата политика на управляващите, която не вкара и една стотинка в бюджета, ни злепостави като ненадежден партньор и резултатът е дипломатически скандал и натиск от страна на Унгария.


Управляващите дължат обяснения за саботиране на европейската ни интеграция, за което аз предупредих. Това заяви президентът Румен Радев преди да замине за Косово, предаде репортер на БГНЕС.

Призовавам управляващите, въпреки че загубиха 2 месеца, поне оставащите дни до Нова година да ни гарантират пълноценното приемане в Шенген. Припомням, че с дипломация и усилия успяхме да постигнем конкретен ангажимент по време на служебното правителство, за съжаление този импулс не бе развит, а сами си издигнахме бариера, добави Радев.

Политическото лицемерие има висока цена и тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и бизнеса. До скоро лидерите на ПП и ДБ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и че трябва да бъдат държани далече от властта, днес те управляват заедно, изнасилват конституцията заедно и заедно щели да ни спасяват от корупцията, това е толкова зловонно, че миризмата достига и до онези, които търсят всеки повод да не влезем в Шенген, добави Радев. Правите ли разлика между приобщаване на българи по рождение и сегашното решение за вкарване в управлението в НС на чужденци с български паспорт, правите ли разлика, държавите от ЕС и сегашното вкарване за държавите от целия свят. Има разлика, категоричен е Радев. Мнозинството или не съзнава в какво ни вкарва, или правят тези промени за конкретни хора, каза Радев. /БГНЕС