Радев: В ЕС текат мащабни процеси за коренно нов подход за устойчива конкурентоспособност

Бъдещето ще продължи са бъде белязано от множество кризи. Кризата с Ковид разкри дефицита на цели икономически отрасли.

Войната на Русия срещу Украйна разкри болезнени ефекти от намаляването на базови тежки производства и индустрия.

В момента в ЕС текат мащабни интензивни процеси за коренно нов подход за устойчива конкурентоспособност.

Това каза президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава присъства на отбелязването на 70-годишнината на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) и 20-годишнината на Националния научно-изследователски център Българско водородно общество в София.

Радев се обърна към академичната общност с думите, че съчетават по най-добър начин и с нови методи обучението. Президентът посочи, че вече навлязохме в етап, в който отношението към водорода се промени и той ще определя успеха на всяка една икономика. "Кове се бъдещето към българската водородна индустрия", каза още държавният глава.

Ректорът на ХТМУ проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова посочи, че през изминалите години броят на студентите расте. "Днес ние обучаваме студенти в 6 направления", отбеляза тя и добави, че университетът поддържа отношения с всички български университети, а също и с европейски. Повече от 32 хил. инженери са се дипломирали за тези 70 г., каза ректорът.

През 2022 г. ХТМУ получи финансиране по ПВУ за проект, който успешно стартира през 2023 г., заяви още Сеня Терзиева-Желязкова.

Проф. Цвети Цветков, създател на "Българското водородно общество", от своя страна каза, че водородните науки успешно се развиват. "В момента ние разполагаме с най-модерните съоръжения за изследване на водородните технологии", подчерта той. /БГНЕС