Радев: В работата на ЦИК не трябва да има вмешателство

“Централната избирателна комисия е независим орган и не трябва да има никакво вмешателство в работата ѝ. Не трябва да насаждаме недоверие в избирателния процес, и без това избирателната активност е ниска”, заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

“Очаквам всички институции, които са ангажирани в организацията на изборите, да работят за осигуряване на повече прозрачност на изборния процес. Нека допълнително да не обезличаваме машинния вот”, каза още той. За Еврозоната Радев заяви, че служебното правителство не може да компенсира липсата на закони, които не бяха приети в предишния парламент.

“Някои явно искат да влязат в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката", коментира Радев.

"До голяма степен инфлацията се дължи на предишни управленски решения", коментира още държавният глава.

По темата за мигрантите, Радев каза, че правораздаването трябва да подходи по коренно различен начин по престъпленията, свързани с мигранти. „Въпреки всичко охраната на границата е затегната. Започнаха да преследват и хващат нелегалните мигранти по пътищата вътре в страната“, подчерта Радев.

В последните месеци успяхме да убедим и ЕС, и съвета, че охраната на границата не е ангажимент само на държавите от първа линия. Ние получаваме подкрепа и солидарност, в четвъртък идват представители на ЕК, очаквам значителна подкрепа и като финансови средства, подчерта Радев.

“За същите престъпления в другите държави се получават десетки години затвор, а при нас трафикантите, заловени от органите на МВР, но получили споразумение с прокуратурата, получават 5 месеца затвор и това е покана към тях отново да прибягват към тези престъпления”, заяви още Радев. “Нека си спомним какво беше преди- масово безпрепятствено и необезпокоявано преминаване на територията на страната през Лъвов мост. Спомняте си каква беше ситуацията там- хората масово си продаваха имотите, напускаха това място, защото това беше легалният сборен пункт за нелегална нерегистрирана миграция към Западна Европа, затова са и проблемите на държави като Австрия”, коментира още той. “Искам да поздравя органите на МВР, че въпреки заварената ситуация, въпреки проблемната охрана, липсата на техническо обезпечаване на 110 км от тази ограда, на транспортни средства и достатъчен личен състав, те затегнаха охраната на границата. Техните действия показват проблемите, които вече ги има в страната”, подчерта още Радев. /БГНЕС

Тагове: