Радев: В споразумението с „Боташ“ няма изрично изискване за доставката на неруски газ

В споразумението сключено между „Булгаргаз“ и „Боташ“ няма изрично изискване за пренос или доставка на неруски природен газ. Това заявява министърът на енергетиката Румен Радев, предаде БГНЕС.

„Булгаргаз“ сключва договори за доставката на втечнен природен газ (ВПГ) чрез публично обявени тръжни процедури. Условията на тези процедури са достъпни на интернет страницата на дружеството. В условията изрично е посочено, че източникът на доставка на втечнен природен газ трябва да бъде от държави без наложени санкции или каквито и да било търговски ограничения.

„Това изискване е било включено в отминалите процедури и ще важи за всички бъдещи търгове за доставка на втечнен природен газ на терминалите в Турция и Гърция“, отбелязва министър Радев, отговаряйки на депутатски въпрос.

По отношение на сключеното Споразумение с „Боташ“ от „Булгаргаз“ посочват, че същото дава възможност на „Булгаргаз“ да осъществява доставки на природен газ, който дружеството ще закупува по договори с доставчици при условията описани по-горе, използвайки терминалите за регазификация на ВПГ в Турция. След това „Боташ“ ще доставя закупените от „Булгаргаз“ количества до българската граница.

„Съгласно законодателството на Република Турция, природният газ, който влиза в турската газопреносната мрежа, става собственост на Турската държава. По този начин доставеният на турските терминали за регазифипция ВПГ при влизането в газопреносната мрежа на Република Турция става част от общия газов микс, поради което не били налице основания и необходимост от уговаряне между страните по Споразумението на клауза за произхода на природния газ“, подчертава министърът на енергетиката Румен Радев.

БГНЕС припомня, че на 3 януари 2023 г. в Министерския съвет бе подписано споразумение, чрез което "Булгаргаз" ЕАД получава достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания "Боташ". В допълнение към газопроводите, това са и пет терминала за втечнен природен газ, с които разполага турската компания. Споразумението е със срок 13 години. То осигурява възможност за трансфер на 1.5 млрд. куб. м. газ годишно между двете държави през този период. Подписването стана в присъствието на турския енергиен министър Фатих Дьонмез и тогавашният служебен енергиен министър Росен Христов. /БГНЕС