Радев: Войнолюбците в парламента взеха решение за военна помощ за Украйна

За съжаление, войнолюбците в парламента взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство. Така задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за такава помощ. Но в днешната изключително крехка политическа ситуация и междуинституционално равновесие, всяка институция в своето действие и всяка партия в своето говорене, трябва стриктно да се придържат към закона. Това каза президентът Румен Радев в коментар на публикувания днес Указ за изпращане на военна помощ за Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

"Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Тоест, ветото е абсолютно безпредметно. Сезирането на КС след ратификация на международен договор, е невъзможно. Докато г-жа Нинова умува дали да сезира КС, което е една абсолютно безнадеждна кауза - това няма да има никакъв ефект, както и ветото, МО свърши нейната работа. То реализира наложеният му от парламента договор с Украйна", добави Радев.

Радев беше категоричен, че алинеята, срещу която Нинова протестира, е отпаднала от договора. „Това е съгласувано с Украйна. Това ще бъде внесено като вариант в Народното събрание след Нова година. Надявам се Нинова да не предава социалистите и да гласува промяната в договора, според която никое правителство няма да може само да взима решение за военна помощ за Украйна”, разясни държавният глава.

В МО са извършени анализи за това какво може или не да се даде. Категорично няма да се дават самолети, ЗРК или танкове, които могат да накърнят нашите бойни способности. Внимателно е преценено какво можем да дадем. За заместваща техника - това са сложни и дълги процеси, добави Радев./БГНЕС