Радев връчва мандат на Антоанета Стефанова от ИТН

Тази сутрин президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание. Това е групата на „Има такъв народ”, откъдето вече обявиха, че получат ли го – ще го върнат веднага.

Лидерът на партията Слави Трифонов съобщи чрез профила си в социалната мрежа, че предложението на партията за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова, но тя ще върне мандата в момента, в който го получи от президента.

В коментар Слави Трифонов, отново чрез Фейсбук профила си, заяви, че съставянето на кабинет в настоящата ситуация ще породи само зависимости и опроверга критиките, че бяга от отговорност.

„Не може да си позволим да бъдем зависими от доказано компрометирани политически субекти, които са алчни и не стават. Не може да се създаде правителство в тази ситуация. Не може да има стабилно правителство”, повтори Трифонов, сравнявайки ситуацията с автомобилна катастрофа.

Какъв е проблемът да има избори, запита още Трифонов във видео, излъчено в понеделник вечер.

На 23 април коалицията ГЕРБ-СДС и излъченият за премиер Даниел Митов върнаха мандата за съставяне на кабинет, след като не реализираха разговори с нито една от партиите в парламента и не предложиха проектоправителството за гласуване в Народното събрание.

След отказа на първите две партии да съставят правителство, парламентарната рулетка ще се завърти за трети и последен път. Президентът ще трябва да избере парламентарна група, на която да даде последна възможност на настоящия парламент да излъчи правителство. Ако и този опит се провали, Радев ще трябва да назначи служебен кабинет. /БГНЕС