Радев връчва мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Това ще стане от 13.00 часа днес, на „Дондуков“ 2 .

БГНЕС припомня, че неяснотите около съставянето на правителство останаха и след политическите консултации, които президентът Румен Радев проведе вече с парламентарно представените партии в новото 45-о Народно събрание. Засега е ясно, че нито една от останалите политически сили няма да подкрепи мандат на ГЕРБ, което изключва всички варианти групата на ГЕРБ/СДС да събере мнозинство от 121 депутати, тъй като сама разполага едва със 75. Втората политическа сила – „Има такъв народ“, начело с популярния телевизионен водещ Слави Трифонов, засега изглежда единствената, с чийто мандат може да бъде излъчено правителство. „Ние ще направим това, което сме казали още преди изборите. Ние в коалиции с партии от статуквото няма да влизаме“, посочи заместник-председателят Тошко Йорданов след консултациите с президента. Подкрепа за партиите на протеста за излъчване на правителство заявиха още от ДПС, откъдето разчитат резултатите от парламентарните избори като желание за промяна у избирателите.

БСП също е готова да даде подкрепа за кабинет с мандат на „Има такъв народ“, без да участват в него, но при определени условия. „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ също декларираха принципна подкрепа за такова правителство. /БГНЕС