Радев връчва на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство

Днес президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна група в 47-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС.

От партията на Бойко Борисов неколкократно вече обявиха, че мандатът ще бъде върнат веднага след връчването му.

„Получихме покана за утре, четвъртък, в 11 часа, за връчване на втори проучвателен мандат. Нашата парламентарна група взе решение, че няма да излъчва кандидат за министър-председател, както и ще върне веднага проучвателния мандат“, заяви в сряда председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. „В консултации ще участваме, когато ги насрочи президентът“, каза още Атанасова.

Във вторник държавният глава обяви, че ако и втората по численост парламентарна група върне мандата, ще покани всички парламентарно представени партии за консултации. Тяхна цел ще бъде обсъждането на формула за изход от кризата, какви са нагласите на партиите за евентуални коалиции, и възможности за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство в този парламент, както и какви са приоритетите и програмите на отделните политически сили.

Въз основа на проведените консултации, президентът ще вземе решение на коя политическа сила да връчи третия мандат.

„Ако изборът на партиите е отново предсрочни избори, считам за целесъобразно да се проведат в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент чрез засилено гражданско участие“, уточни още президентът във вторник. И призова народните представители да ползват времето около процедурата по връчване на трите проучвателни мандата, за да приемат ключовите закони, необходими на България за финансиране на Плана за възстановяване и устойчивост. /БГНЕС