Радев: Връчвам ви мандата, защото съм длъжен; Денков: Преговорите с ГЕРБ трябва да се размразят

Изразявам пълно разбиране за деликатността на ситуацията, като президент съм пряко ангажиран с нашата сигурност и призван да брани българската държава. Точно заради това аз от моя страна ви връчвам мандат, но нецелесъобразно, заради наклеветяването на службите, заявката за вмешателство в изборите. Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.


Длъжен съм да връча този мандат. В името на запазването на остатъците от доверие в политическата система, призовавам ви да премислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, той вече е дискредитиран, каза Радев.


Акад. Денков заяви от своя страна: "Знаете моите приоритети. Аз мисля, че всички сме единодушни, че България има нужда от стабилно правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижва европейския път на България."

Кандидатът за премиер с втория мандат отбеляза, че най-важен е бюджетът, без който не могат да се случат редица важни плащания – заплатите, пенсиите, капиталовите разходи, ремонтите на пътищата, училищата, детските градини, болниците.

Той подчерта, че е много важно парламентът да работи, като посочи, че чакат промени в законите за борба с корупцията, в Наказателния кодекс, включително и тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система, така че да върне на хората чувството, че държавата може да възвърне справедливостта у хората.


"През следващите дни ние ще водим преговори с другите парментарни сили, за да успеем да съставим редовно правителство, което да постигне целите и да изпълни задачите, които са залегнали в нашата управленска и законодателна програма", съобщи акад. Денков, като добави, че се надява следващата седмица да има редовно излъчено стабилно правителство.

"Знам, че задачата е трудна, деликатна, както казахте, но не и невъзможна", категоричен е той.

Държавният глава каза, че се надява да осъзнава риска и отговорността, на което акад. Денков отговори, че никога не се е плашил от трудностите.

България има нужда от стабилно правителство и работещ парламент. Без бюджет, от който зависят съдбите на всички, отново забавяне на закони - това са проблеми, които могат да се решат със съставяне на редовно правителство, заяви след връчването на мандата Денков. Трябва да бъдат размразени преговорите с ГЕРБ. Нека да седнем на масата и се надявам те да продължат, добави Денков.

"Не мисля, че Конституцията предполага някой друг да дава съвети на НС дали да избере правителство или не“, подчерта той. Трябва да бъдат размразени преговорите с ГЕРБ. Нека да седнем на масата и се надявам те да продължат, каза той.

“Днес не сме се чували с Мария Габриел, докато не влезем в преговори няма да коментирам състав”, каза още Денков. Той припомни, че през 2021г. бяха сменени ръководствата на службите и това бе представено като нормална парламентарна процедура. “Аз приемам нормално съветите на президента”, поясни още акад. Денков.

Ген. Атанас Атанасов, съпредседателят на ДБ изрази мнение, че Радев се чувства засегнат от това, че коалицията са заявили отдавна как имат законопроекти, които ще внесат в НС за промяна в начина, по който се управляват службите. “В чл. 105 от Конституцията МС отговаря за сигурността и обществен ред в страната, а тези в момента, бяха назначени от неговото служебно правителство. Преди да бъде назначен който и да било, особено за българските служби, би трябвало да бъде проучен за надеждност, така че не мога да разбера за какво национално предателство се говори”, каза още Атанасов. “Преди да е създадено правителство, всякакви интерпретации са излишни.

В разговора сме ги коментирали, защото мислим, че трябва да се промени начина, по който се назначават ръководителите на българските служби”, коментира още той.

Асен Василев от ПП подчерта, че законопроектите за службите са били внесени още в 48 НС, така че те да бъдат гласувани от НС, а не от министър- председателя или президента еднолично. “Това е изключително важно, за да може службите да са на България, а не да служат на интересите на един или няколко човека”, обясни Василев. /БГНЕС