Радев: Време е за национален консенсус

Поздравявам народните избраници, на които хората гласуваха доверие, надеждите към новия парламента са огромни. Нека преди първото гласуване в НС да осмислим мисията, която гражданите ви възложиха. За първи път в рамките на година формираме трето НС. Предишните два състава живяха кратко, от трибуната се чуха неудобни истини, но те не успяха да формират устойчиво мнозинство и да излъчат кабинет. Това заяви президентът Румен Радев в обръщението си към народа и Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Българите не се обърнаха назад и изборите през ноември го показаха. Нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза не на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус. Нужен е политически консенсус на реформаторските сили, от необходимостта за реформаторско управление. От него зависи да имаме правителство, зависи съдбата на политическата система, която не може да понесе поредни предсрочни избори, добави Радев.

Трябва да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант на прозрачността, да върнете гражданите в управлението, да усъвършенствате изборния процес. Загубата на доверие в политическата класа пролича в отдръпването от урните, каза Радев. Ние не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да сме подвластни на популизма. Обществото очаква най-сетне актуализация на избирателните списъци преди броя на избирателите да е надхвърлил броя на населението, каза Радев. Ако парламентът не успее с промени в прокуратурата в обозрим срок, то миналото ще потърси политически реванш. Без справедливост и законност всички добри намерения са обречени на провал, каза още Радев. /БГНЕС