Радев: Времето на едноличната премиерска власт приключи ; Петков: Напълно неотложно е да има правителство

Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлена от българските граждани на изборите.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на „Продължаваме промяната” по време на започващите днес консултации при държавния глава преди връчването на първия проучвателен мандат, предаде репортер на БГНЕС.

Двете служебни правителства, които назначих стабилизираха страната, заяви Радев и посочи, че едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува, а президентската институция е отворена за диалог, както и да оказва подкрепа в рамките на правомощията ѝ.

Осъзнахме, че е напълно неотложно да има правителство, обърна се към президента номинацията за министър-председател на „Продължаваме промяната” Кирил Петков.

На България вече ѝ е абсолютно належащо да има редовно правителство. Ние сме взели тази отговорност присърце и идеята е в най-близко време ще ви представим проектокабинет, базиран на коалиция от четири партии, каза още Петков.

Той отбеляза, че до този момент разговорите между ПП, БСП, ИТН и ДБ преминават абсолютно конструктивно.

Очертахме 18 работни групи, всяка от която очерта спешни мерки. Направихме коалиционен документ, който беше приключен снощи и изпратен до всички коалиционни партньори. Той обобщава всички мерки, които сме обсъдили. Всяка една от партиите в тази коалиция да бъде представена в бъдещия кабинет близко до гласовете. Имахме над 90% общи политики. Независимо дали имаме дясна или лява идеология, проблемите са толкова наболели. България има нужда от магистрали, добри доходи, да си върне българите от чужбина. Днес или утре очаквам нашите коалиционни партньори да върнат документа и най-скоро време да дойдем при вас, заяви още Кирил Петков. /БГНЕС