Радев за Македония: Не може да вкарваме в ЕС нерешени проблеми и да легитимираме омразата към България


Notice: Trying to get property 'title' of non-object in /var/www/bgnes.bg/public_html/site/templates/fields/body_matrix.php on line 235

Очаквам българското правителство да се пребори за Глава 35 от преговорната рамка, в която да бъде вложената цялата наша национална рамкова позиция, приета от българския парламент, като ясно обособими критерии, които да бъдат следени през целия преговорен процес. Това обаче изглежда все по-малко вероятно и от тук изходът е само един - отлагане на преговорите, докато не се случи ясно и обвързващо споразумение за изчистване на всички двустранни въпроси с Република Северна Македония.

Това заяви президентът Румен Радев по повод последното развитие на разговорите между Република България и Република Северна Македония, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът съобщи, че темата ще обсъди още днес и с германския си колега.

Членството на РС Македония в ЕС е изключително важно за нашия регион и България винаги го е подкрепяла, но трябва да имаме ясни гаранции, че нашето единство като българска нация и културно наследство няма да бъдат никога поставени под въпрос от външни фактори.

Като страна, отговорен член на ЕС, ние не трябва и не можем да си позволим да вкарваме в ЕС нови, нерешени проблеми. Не можем да даден легитимация на омразата към България. Не може като самоуважаваща се нация, 3 години след подписването на Договора за добросъседство, да виждаме текстове в учебници, в музеи, паметници обидни и недопустими формулировки по отношение на България. Не може да ипотекираме нашата национална идентичност, заяви Радев.

По думите му, вялите декларации за език и идентичност са само част от проблема. /БГНЕС