Радев за РСМ: Подкрепата на ЕС е важна, но най-важна е подкрепата на България

Диалогът на най-високо работно ниво с РС Македония час по-скоро трябва да бъде възстановен. Това заяви президентът Румен Радев пред български медии в Брюксел, където участва в Срещата на върха на ЕС.

Очаква се през втората половина на месец юни да има придвижване по въпроса за европейския път и започване на преговори за Република Северна Македония. Аз много ясно съм изразил българското становище - България е най-силният поддръжник за европейската перспектива на РСМ и на Албания, България е най-големият приятел на РСМ, но пътят за европейската им перспектива минава най-вече през София и това трябва да бъде ясно, заяви Радев.

Според него политическото ръководство на РС Македония трябва да бъде стимулирано да търси диалог с България. Да, важна е подкрепата на ЕС, но най-важна е подкрепата на България, а за да се случи трябва спокойно и откровено да седнем на масата и уточним всички проблеми между нас и как да бъдат решение. Искаме да видим устойчив и необратим процес, а не само декларации.

По повод предстоящата визита в Рим, президентът посочи, че заедно с колегата си Пендаровски в Рим ще покажат взаимната воля за сътрудничество.

Снощи всички лидери категорично осъдихме действията на Беларус.

Причината за прихващането е в категоричен разрез с международното право – не може да прихващаш самолет, за да накараш да кацне, защото имаш политически противник на борда. Това е абсолютно немислимо, каза Радев по темата.

До късно дискутирахме темата Русия, това е трудна тема за ЕС, отбеляза още той пред българските медии в Брюксел.

Лидерите се обединиха около извода, че растящото напрежение, разделението в Европа не е от полза за ЕС, посочи той.

Според президента трябва да се търсят нови инструменти за работа с Русия. /БГНЕС