Радев: Съветниците на премиера да не взривят целия процес на евроинтеграция на РСМ

Очаквам правителството да се придържа строго към декларацията на Народното събрание, към постигнатия консенсус на КСНС и волята на българите откритите въпроси да бъдат решени преди началото на преговорите за членство на РС Македония в Европейския съюз.

Това заяви президентът Румен Радев преди да даде начало на инициативата „Да засадим дърво, да възродим българската гора”, предаде репортер на БГНЕС.

Българската позиция по отношение на европейската интеграция на РС Македония се базира на резултати, а не на внесени отвън срокове и условия. Всяко отклонение на правителството от българския национален интерес ще предизвика поредната криза във властта, предупреди Радев и посъветва:

Съветниците на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинство. Това може да взриви целия процес на евроинтеграция на РСМ, заяви още президентът.

Румен Радев: Няма да отстраня началника на НСО

В сряда на оперативно заседание на Министерски съвет бе прието решение за отправяне на предложение до президента за освобождаване от длъжност на началника на НСО бригаден ген. Емил Тонев.

Министерски съвет няма никакви правомощия да ми предлага каквото и да било. Отправените към мен искания и мотиви са повърхностни и несъстоятелни и не предполагат аз да освободя началника на НСО. Няма да го отстраня, заяви днес Румен Радев.

Оставям предложението на МС без последствия, съобщи президентът. Според него искането от страна на прокуратурата на записите от МС явно обслужва нечий частен интерес.

Президентът засегна и казуса с избора на гуверньор на БНБ. Това е решение изцяло в правомощието на Народното събрание и очаквам то да допринесе за стабилността на нашата банкова система, коментира президентът.

Във връзка с евентуалното изгонване на руския посланик Елеонора Митрофанова, Радев каза, че поведението на посланичката отдавна е прекрачило допустимите норми на дипломатическата дейност.

По думите на Радев обаче всички, които призовават за нейното изгонване, трябва първо да отговорят на въпросите за извеждането на нашите моряци от Мариупол и за сигурността на енергийните доставки.

Призовавам всички посланици да не дават оценки и по никакъв начин да не се месят в нашите вътрешни работи, каза още Румен Радев.

Той заяви, че отношенията му с премиера Кирил Петков са в духа на законите – нормални и конструктивни. /БГНЕС