Радев заминава за Варшава

Президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение във Варшава за участие в срещата на високо равнище във формат Б9.

В рамките на международния форум участват България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

Днес трябваше да се проведе и визита на министър-председателя Кирил Петков в румънската столица Букурещ, но отмени посещението си заради събитията в Украйна.

Снощи министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ 9“ (Б-9) проведоха видеоконферентна връзка, в която участва и секретарят по отбрана на САЩ Лойд Остин.

Министрите на отбраната споделиха общо разбиране за ситуацията в областта на сигурността на източния фланг на Алианса след започналото въоръжено нападение на Руската Федерация над Украйна и координираха общи позиции по въпросите за обсъждане на предстоящата среща на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО, която ще се проведе на 25 февруари 2022 г.

Съюзниците осъдиха по най-категоричен начин нахлуването на Русия в Украйна и призоваха Русия незабавно да прекрати военните си действия.

Агресивната политика на Русия, материализирана в напълно неприемливото военно нападение над суверенна Украйна, обединиха мненията на съюзниците от формата за необходимостта от тясно съюзническо сътрудничество, координирани действия на Алианса, както и по жизненоважната необходимост от засилване на възпиращия и отбранителен потенциал по източния фланг на НАТО.

Министрите на отбраната подчертаха, че развърнатата военна агресия срещу Украйна изисква от държавните ръководители на страните-членки на Алианса да вземат отговорни и перспективни решения, които имат потенциала да възпрат всякакви враждебни действия и да защитят при необходимост съюзниците от източния фланг. /БГНЕС