Радикализираният младеж остава под надзор на инспектор от педагогическа стая

Апелативният спецсъд потвърди мярката за неотклонение на ученика от Пловдив, обвинен в тероризъм - под надзор на инспектор от педагогическа стая, предаде репортер на БГНЕС.

На днешното заседание Апелативния специализиран наказателен съд не потвърди протеста на спецпрокуратурата. Той взе мярка за неотклонение „Надзор на член на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица“. "Съставът на съда отчете, че е налице обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършител на престъпленията, за които е обвинен; но съдът счита, че той трябва да продължи училище и да остане в естествената му среда. Определението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване“, заяви говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.

„Изцяло се споделят мотивите на първоинстанционния съд. Прие се, че следва съдът да даде шанс на обвиняемия, тъй като скоро е навършил 16 години. Беше му обяснено, че взетото решение от съдебния състав е тежко, и се надяваме да не се повтаря извършеното от него“, съобщи прокурорът по делото Илиян Точев. Прокурор Сийка Милева добави, че момчето в залата е заявило, че осъзнава вината си.

Прокурорите обясниха, че не могат да дават подробности за това какво е казало момчето в съдебната зала, за да не нарушават правата му.

Днес преди съдът да гледа мярката на момчето, говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева заяви, че прокуратурата ще продължи да поддържа искането си за задържане под стража на непълнолетното лице, „тъй като считаме, че тя е една от най-адекватните. Така той ще бъде изолиран в специална среда, в която с него ще работят психолози и психиатри“.

Според държавното обвинение продължава да има реална опасност за сигурността на голям брой български граждани.

БГНЕС припомня, че при акция в Пловдив на 8 юни полицията откри готови и в процес на изготвяне самоделни взривни вещества. Върху тях е работил радикализирал се 16-годишен ученик от местна елитна гимназия, а намесата на органите на реда идва след сигнал на негови близки. Претърсени са две помещения, които според прокуратурата младежът е използвал съвсем съзнателно, а едно от откритите устройства е т. нар. тръбна бомба, която е често срещана при атентати в САЩ. В процес на изготвяне униформените са открили и т. нар. бомби с пирони, използвани при няколко атентата в Европа, включително бургаското летище Сарафово.

По данни на прокуратурата при атентата в Сарафово, който стана през 2012 година, използваното вещество от този тип било между 2 и 3 килограма, а в случая с ученика става въпрос за 14,5 килограма. За него заместник-главният прокурор Иван Гешев потвърди, че е бил вербуван от Ислямска държава. /БГНЕС