Рядка двуглава змия доживя до 17 години

Изключително рядко срещана двуглава змия в САЩ изуми познавачите, защото противно на всички прогнози на ветеринарите тя доживя до 17 години, съобщи „Дейли Мейл“.

През годините сивата змия достигна дължина от един и половина метра. Експертът по змиите Стив Алън каза, че знае за случай, при който змия с две глави е живяла до 20 години. „Това обаче е изключително рядко явление. Бих казал, че това се случва в един случай на сто милиона“, подчерта той.

Натуралистът Алекс Холмс говори за трудностите при отглеждането на такава змия. „Нормална змия с такъв размер лесно може да изяде мишка в пълен размер. Но слетият гръбнак на тези змии затруднява преглъщането на всякакви плячка, освен много малки и млади мишки. Главите се състезават помежду си за храна, така че трябва да покрием една от главите с чаша и да ги храним по-отделно “, обясни той.

В дивата природа такава змия, която по същество представлява сиамски близнаци, не би могла да се справи с такъв начин на хранене. „Повечето от тези близнаци не биха оцелели“, подчерта натуралистът.

Той каза, че двуглавата змия трудно се ориентира в пространството, тъй като главите спорят помежду си в коя посока да поемат. При затруднено положение такова поведение не представлява заплаха за влечугото, но ако гладен ястреб, енот или скункс види такава змия в дивата природа, тя ще стане лесна плячка.

Змиите се раждат с две глави, когато едно оплодено яйце започне да се разделя на близнаци, но те не се разделят напълно.

По-рано беше съобщено, че персоналът на парка за влечуги в австралийската местност Сомърсби, щата Нов Южен Уелс, бил изключително изненадан, когато посетител открил и им предал рядък двуглав гущер. Влечугото има две глави и три очи, едното от които се намира между двете глави и не функционира. /БГНЕС