Рядка книга привлича вниманието на децата към зоологията

Този уикенд библиобусът на Столична библиотека акостира в Софийския зоопарк, за да запознае посетителите с величествения и необятен свят на животните, предаде репортер на БГНЕС.

Събитието е част от инициативата „Зелена библиотека“, провеждана в различни паркове на столицата, както и на Витоша и предизвиква вниманието на всички, особено сред най-малките.

„Зоопаркът за нас е едно изключително важно място, тъй като търсим възможност да разширяваме публиките, да разширяваме кръга от хора, които да ползват нашите богатства, а те са уникални. Днес решихме да свържем посещението на децата при животните с разглеждане на книги за тях. Всеки посетител днес може да получи безплатна книга, както децата, така и техните родители“, разказа за БГНЕС директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова.

В зоологическата градина на София бе поставена седмата къщичка за книги от инициативата „Библиотека в планината“, но вече и в градска среда. Зообиблиотеката ще бъде заредена с интересни и търсени заглавия, като през цялата година тя ще бъде обновявана с нови книги, обещават от културната институция.

В програмата са включени образователни игри, както и изложба от ценни издания от фонда на Столична библиотека на тема зоология.

Между тях е една от най-уникалните и скъпи книги в света от 30-те години на XIX век – „Птиците на Америка“. Тя е с внушителните размери - колкото половин човешки ръст. Посетителите могат да разгледат и първия определител на птиците в България от 1909 г. и библиофилски издания на учебници по зоология от средата на XIX век. Сред книгите са и първите уникални издания за деца на българските класици като Иван Вазов, П. Р. Славейков, Калина Малина и други.

Посетителите могат да разгледат и тематичната изложба „Из парковете на София – минало и настояще. /БГНЕС