Радман: Усилията на Сърбия да дестабилизира Косово са неприемливи

Министърът на външните работи на Хърватия Гордан Радман, след срещата на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО, призова Косово и Сърбия да се върнат към диалога с посредничеството на Европейския съюз, като единствената платформа, на която те могат да нормализират отношенията си.


Освен всичко друго хърватският главен дипломат поиска от Сърбия да спре всеки опит за дестабилизиране на Косово. „Тези усилия са неприемливи“, каза Радман. От друга страна министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок в кратко изявление за медиите след срещата на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО обяви, че Германия ще изпрати около 150 допълнителни войници в Косово през следващите седмици.

Между другото германският дипломат подчерта, че ангажиментите на НАТО и Европейския съюз в Западните Балкани вървят ръка за ръка. „Мисията EUFOR гарантира сигурността в Босна и Херцеговина, а КФОР в Косово. Германия ще предостави до 150 допълнителни войници в КФОР“, заяви Бербок.

В навечерието на срещата на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел поиска от Косово и Сърбия да увеличат волята си за изпълнение на споразуменията, произтичащи от диалога, по такъв начин за да продължат пътя си към членство в Съюза. Дипломатът подчерта значението на сътрудничеството между ЕС и НАТО в Косово, а именно мисията EULEX и КФОР. „ЕС и НАТО се сблъскаха с трудни моменти няколко пъти и ние ще продължим да поддържаме сигурността в тази част на Косово и на границата със Сърбия, EULEX играе важна роля в това и едно нещо, което го прави от години и ще продължим да го правим"./БГНЕС