Радман: Всички държави от Западните Балкани трябва да осъдят руската агресия

Когато става въпрос за осъждането на руската агресия и санкции срещу Москва, очакваме това от всички страни, в това число Сърбия. Важно е ЕС да има сериозно място в Западните Балкани, за да се противопостави на агресията. Всяка държава в региона, която има за цел да стане част от евроатлантическото пространство, трябва да уважава принципите на ЕС и неговите ценности.


Това заяви външният министър на Хърватия, Гордан Гърлич Радман, който е на официално посещение в София по покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, в отговор на въпрос на БГНЕС.

На въпрос на БГНЕС относно позицията му по отношение дестабилизиращата роля на Сърбия на Балканите, Радман заяви:

„Благодаря за този въпрос! Всяка една държава в Западните Балкани, която има като цел да стане част от евроатлантическото пространство трябва да уважава принципите на Европейския съюз и неговите ценности.“

„Когато става въпрос за осъждането на руската агресия, очакваме това от всички държави на Западните Балкани. Когато става въпрос за санкциите, които бяха предприети от ЕС, смятаме че всички държави от региона трябва да ги подкрепят, защото те са в съгласие с европейските принципи, а въпросните страни се стремят към членство в ЕС и трябва да покажат солидарност с Украйна“, подчерта хърватският външен министър.

БГНЕС припомня, че Сърбия в лицето на нейния президент Александър Вучич категорично отказа да наложи санкции срещу Русия в унисон с общоевропейските усилия за възпиране на агресията на Москва.


В този смисъл неотдавна беше публикуван призив към Запада, от страна на редица европейски и американски общественици и политици, да предприеме активни действия срещу дестабилизиращата роля на Белград, която се държи като съюзник на Москва в Балканския регион.

Коментирайки темата, Радман отбеляза, че държавите от региона сред които е и Сърбия, трябва да съгласуват собствената си външна политика с общата външна политика на ЕС.

„Много е важно ЕС да има сериозно място в Западните Балкани, за да се противопостави на агресията. Югоизточна Европа и Западните Балкани принадлежат геополитически към ЕС. Всички тези страни граничат с държави-членки на ЕС или на НАТО“, заяви той.

„Разбира се че блокът има своите политически инструменти и механизми, с които да може да убеди държавите от региона, че трябва да следват ЕС, ако искат да станат негови членове“, заключи Радман. /БГНЕС