Радойчич потвърди участието си в нападението в Банска

„Заедно с моите сънародници от Северно Косово и Метохия дойдох на 24 септември в района на Банска. Причината за нашето завръщане беше да насърчим сръбския народ да се съпротивлява на терора на режима на Курти“, потвърди заместник-председателят на „Сръбска листа“ Милан Радойчич в изявление.


Радойчич каза на "преследвачите на сръбския народ, от Курти до чуждестранни помощници", че той лично е направил логистична подготовка "за защитата на народа срещу окупаторите".

„Постъпката ми нямаше друг характер или намерение и няма нищо общо с предишната ми политическа договореност“, се допълва в изявлението на Радойчич, което беше прочетено на пресконференция в Медийния център Белград, предава "Косев".

Също така се посочва, че Радойчич не е информирал никого за тези дейности: „Нито правителствените структури на Република Сърбия, нито политическите структури от Северно Косово и Метохия, нямах помощ от тях, защото дотогава вече имахме различни възгледи за методи за съпротива срещу терора на Курти“, се посочва в изявлението.

В същото време Радойчич подаде неотменимата си оставка от поста вицепрезидент на Сръбската листа.

Той добавя, че всички методи на съпротива не са довели до подобряване на живота на сърбите, а до "увеличаване на бруталността на режима на Курти".

БГНЕС припомня, че по-рано тази седмица косовоският вътрешен министър Джелал Свечла съобщи, че Радойчич е участвал в престрелката в Банския манастир, като това се доказва от видеозапис, направен на същото място. Също така се извърши операция за претърсването на къщите на Радойчич в Митровица.

"Тази акция беше извършена по разпореждане на съда, по искане на тази прокуратура на пет различни места в общините в северната част на Косово. Основно в имоти, които вече са идентифицирани като имоти на заподозрения Милан Радойчич, а относно резултатите или вещите, които открихме на тези места, веществените доказателства и предметите, които считаме за иззети, ще ви уведомим със срок за изявление от говорителите на тази прокуратура", заяви специалният прокурор на Косово Наим Абази. /БГНЕС