Радослав Точев: България прави максималното за Македония и Албания, ЕС няма алтернатива

„Както за нас, така и за страните от Западните Балкани членството в Европейския съюз няма алтернатива“, заяви пред БГНЕС Радослав Точев, бивш съветник по външнополитическите въпроси на премиера Бойко Борисов и член на борда на Американския научен институт.

Точев подчерта, че България винаги е била на страната на Западните Балкани. „Мисля, че правителствата и предходните, и сегашното правят максималното, за да бъдат искрени съюзници на Западните Балкани на европейската сцена“, каза той.

Експертът и дипломат от кариерата смята, че София трябва да подкрепи позицията на Италия, Австрия, Полша и Чехия, които на предстоящата министерска среща на ЕС на 19 ноември възнамеряват отново да поставя на дневен ред въпроса за разширяване на ЕС.

„Искрено се надявам, че България ще бъде част от тази група, която ще подкрепи нашите приятели от Западните Балкани“, категоричен е Радослав Точев.

Той коментира позицията на Франция да наложи вето на започването на преговори с Македония и Албания за ЕС. „Париж добре обясни причините, които са го накарали да блокира процеса на разширяване. Очевидно вътрешните проблеми в Европейския съюз са от такова естество, че затрудняват неговото функциониране и биха затруднили всяка една реална стъпка към разширяването от една страна на самия ЕС, а от друга на дадени политики към нови страни-членки“, каза Радослав Точев, който е един от най-добрите познавачи на външната политика на президента Еманюел Макрон.

„Страхувам се, че в определени страни от Стара Европа надделяват вътрешнополитически елементи, които карат техните политици да се възпират от реални решения в посока разширяване на ЕС. Така че този втори аспект, по-скоро свързан с вътрешната политика на тези държави, е по-важен, отколкото първия, за който споменах“, добави той.

Радослав Точев се определя като европейски ентусиаст и един от горещите привърженици на разширяването със страните от Западните Балкани. Той се надява, че ще има обрат във френската позиция, но му е трудно да прогнозира, кога това ще се случи. Според него има индикации, включително и интервюто, което Макрон е дал преди два дни за „Икономист“, че промяна може да има. „И ще получим така очакваните и в братска Република Северна Македония, и в Албания новини за получаването на покана за преговори“, добави експертът.

Помолен да коментира сръбската идея за „Малък Шенген“, която се появи успоредно с отказа за започване на преговори за ЕС от Македония и Албания, Радослав Точев е категоричен: „Европейската перспектива няма работеща алтернатива и тя е тази, която дава решение както на нашити индивидуални проблеми и въжделения като страни, така и на нашите колективни проблеми и колективна визия за по-добро бъдеще“. /БГНЕС