Радост в щабовете на Макрон и Льо Пен

Възгласи на радост избухнаха в предизборните щабове на Макрон и Льо Пен тази вечер след публикуването на първите прогнозни резултати, които ги класират за втори тур на 24 април.

Флагчета на Франция и ЕС се развяваха бурно сред поддръжниците на Макрон в огромната конферентна зала. Нервите в щаба му тази вечер бяха опънати до крайност заради опасения, че първият тур на вота може да покаже много близки резултати с тези на Льо Пен. Поддръжниците на Макрон казват, че са доволни от преднината, която настоящият президент на Франция е успял да постигне, но също така, че сега той ще трябва да бъде по-активен в кампанията преди балотажа.

Малко след 20:00 ч., когато на екрана се появиха резултатите от екзитпола, избухнаха радостни възгласи и в щаба на Льо н. Ако това е някакъв показател, хората тук смятат, че техният кандидат се е справила много добре.

Причината е, че това е най-високият резултат, който тя е постигнала в трите президентски кампании, в които е участвала.

През последните пет минути кореспондентът на Би Би Си видя радостни селфита и шампанско в изобилие. Привържениците на Льо Пен са сигурни, че резултатът й е много по-добър, отколкото са очаквали. Със сигурност тук има оптимизъм и те смятат, че инерцията е на тяхна страна./БГНЕС