Радостин Василев: Контролът към федерациите ще е изключително засилен

"Няма да имат никаква оперативна самостоятелност да преценяват дали да си купят нещо за тях или да ги изхарчат за спорт, контролът ще е изключително засилен. В момента контролът към федерациите е компромисен. Това вече няма да се прави, в противен случай законът ми дава право знаете какво да направя с тези федерации". Това отговори на въпрос на БГНЕС новият министър на младежта и спорта Радостин Василев по отношението на финансирането на спортните федерации.

Радостин Василев

Василев потвърди, че разходването на средствата на федерациите ще бъде стриктно контролирано от ММС. "Едва ли има някой, който да не му се понрави, че ще бъде контролиран в разходването на публичен ресурс. Ако не му се понрави, това е много лош знак, значи има нещо, което той прави недобре. Всички федерации ще бъдат поканени след празниците на среща - абсолютно стриктен контрол ще има към разходването на средства от спорните федерации. Ако този контрол плаши някого, това е много лош знак, но ще го има", каза той.

На въпрос на БГНЕС дали е поставил въпроса с бюджета на ММС за следващата година пред Министерски съвет, Василев заяви: "Успях да разговарям, аз съм човек, който отстоява целите си и позициите, които има. На последното заседание вчера поставих много открито въпроса, държавата започва в момента с бюджета от миналата година, 1/12 ще е бюджета за секторите в различните министерства. Разговарял съм с Асен Василев, той възприема идеята, че всяко Министерство тръгва с нулев бюджет. Основната ми цел през януари ще бъде да оправдаем бюджет, който смятам, че е възможно, необходимо, целесъобразно да бъде разходван през 2022, като това има и финансова обосновка. Аз съм обвързан и с коалиционно споразумение, което има специфични дейности, които аз трябва да направя. Да, считам, че е възможно още в първата година да има сериозно увеличаване, не мога сега да кажа конкретна цифра. Въпросът е не да излизваме някакви пари, само за да кажем, че бюджетът на Министерството е вдигнат двойно. Средства от това Министерство вече ще се харчат само законосъобразно и целесъобразно".

Спортният министър коментира и реформата на своя предшественик в системата за финансиране на федерациите. "Възложил съм на колегите от дирекция "Спорт за високи постижения" да направят анализ до какво ще доведе реално тази програма като финансово изражение и ще се промени ли много драстично, ще има ли ощетени от тази промяна, която министър Кузманов е въвел по отношение на предишната, която е действала по-дълъг период от време. Мисля, че съвсем скоро ще бъдат готови с цифрите, ако се окаже, че има нещо, което е като аномалия в разпределението на средствата, имам готовност да изготвим план, по който да компенсираме такива аномалии, възможно е да има такива, много федерации са притеснение заради бързото приемане на програмата, но аз като министър съм длъжен да защитя интереса на всички федерации максимално бързо".

Днес Василев проведе срещи с ръководствата на ЦСКА и Левски

"Истината е, че там са натрупвани проблеми в продължение на страшно много години. Необяснимо за мен защо този въпрос 6-7 години не е поставян на публично обсъждане както правя днес аз. Въпросът е наистина доста сложен", отговори на въпрос на БГНЕС министърът на младежта и спорта Радостин Василев във връзка с желанието на ЦСКА да построи нов стадион на мястото на сегашния "Българска армия".

Днес Василев се срещна с представители на ръководствата на ЦСКА и Левски, за да обсъди най-належащите проблеми пред двата клуба. "Аз съм принципал на "Сердика спортни имоти", днес бях в ролята на един арбитър, който трябва да управлява обществения ресурс. Истината е, че там са натрупвани проблеми в продължение на страшно много години. Необяснимо за мен защо този въпрос 6-7 години не е поставян на публично обсъждане както правя днес аз. Въпросът е наистина доста сложен, защото "Българска армия" и Панчарево са собственост на "Сердика спортни имоти", ЦСКА има инвестиционни намерения, които към момента не може да реализира и заради натрупани договорни задължения и неясноти по самите взаимоотношения. От друга страна е ПУП на София, който зависи от друга администрация. Там естествено е може би основният въпрос - дали инвеститорът може на мястото на стадион "Българска армия" да изгради нов стадион, дали може да реконструира, дали може само да ремонтира. За съжаление, това не е в моята компетенция, но аз поех ангажимент да стана мост между едно бъдещо дружество между ЦСКА и "Сердика спортни имоти" в това да се снабдят всички строителни книжа по по-бърз начин", каза Василев относно ЦСКА.

"Левски също има проблеми със своя стадион. Знаете, че техният сектор е изграден без козирка, казаха, че отдолу има проблем с хидроизолацията. Изобщо не само Левски и ЦСКА, българските отбори, с много малки изключения, имат огромни проблеми със своята инфраструктура, но в момента оперативното ръководство на Левски се е насочило да обезпечи съществуването на клуба и да не изпадне той в ситуацията, в която изпадна ЦСКА преди години. Наско Сираков и Иво Ивков са оптимисти, аз нямам достатъчно информация, за да знам дали мога да бъда оптимист. Левски заслужава да получи това, което трябва да получат всички останали клубове, и няма да бъде по никакъв начин изолиран, онеправдан или изместен", коментира спортният министър ситуацията с Левски. /БГНЕС

Категории: