Радостин Василев: Никой не може да бъде привилегирован

Никой не може да бъде привилегирован. Това заяви новият спортен министър Радостин Василев в сградата на Министерството на младежта и спорта, предаде репортер на БГНЕС. Днес новият кабинет с премиер Кирил Петков бе гласуван в Народното събрание, след което отделните министри поеха своите постове от предшествениците си от служебното правителство.

Добър вечер на всички. Приветствам г-н Василев и му пожелавам да продължи това, което започнахме, а именно промяна и борба с корупцията, както и пълна прозрачност на Министерството на младежта и спорта“, бе приветстван Василев от вече бившия министър на спорта Андрей Кузманов.

Новият министър на спорта Радостин Василев.

Ние ще изпълняваме коалиционна програма, която е заложена в сектор Спорт – имаме краткосрочни цели в тази програма, естествено започваме с ревизия и проверка на основните структурни звена на министерството. В момента уточняваме детайли относно моя екип, ще ги предоставя, когато е в цялост – естествено, от експерти в спорта, и не само. Това е залегнало в плана на законодателната дейност на Народното събрание – задължително трябва нов Закон за спорта“, започна Василев.

Той коментира и нашумялата напоследък тема с ЦСКА и вече бившия министър на спорта Кузманов. „Аз последните седмици съм свидетел на това, което се случва между вече бившия министър Кузманов и ЦСКА. Истината е, че първо трябва да се запозная в детайли с казуса. Едно е сигурно – на първо място се спазват законите в България и никой не може да бъде привилегирован. Но Министерството на спорта ще помага на всички футболни клубове и не само футболни. Като се запозная в детайли с казуса „ЦСКА“, ще взема позиция".

То е заложено в коалиционното правителство – считам, че структурите на министерството бяха дълго време на тъмно, трябва да разберем какво се случва с Национална спортна база, с администрацията на министерството, къде отиват парите, как се харчат, какво правим с делегираните бюджети на спортните училища, това са все неща, които са залегнали в споразумението“, допълни спортният юрист.

Аз в качеството си на министър съм готов да помагам на всички, не само на г-н Ганчев и г-н Наско Сираков, а на целия български спорт. Имаме идея накъде върви бюджетът на министерството, той ще бъде значително увеличен, защото предишният от 100 млн. лв се оказа недостатъчен. Длъжен съм да спазвам първо изискванията, които има ФИФА – министерството няма да се намесва пряко, надявам се на Конгреса през март да спечели по-добрият кандидат. Аз съм постигнал абсолютно всичко съвсем сам – може би, аз съм доказателство за всички хора, които нямат необходимите фактори да се развиват. Надявам се след този мандат да имам още поводи за гордост. Уверявам Ви, че прозрачността ще бъде на изключително ниво“, коментира той бюджета на министерството.

На въпрос на БГНЕС относно това дали нашите спортисти са финансово осигурени преди старта на Зимните олимпийски игри в Пекин на 4 февруари, Василев отвърна: „Това тепърва трябва да разбера. От днес съм министър, но доколкото разбрах няма да остане нищо неизплатено или нещо, което да липсва“.

Считам, че към момента това Министерство, с този бюджет, българският спорт мимикрира. Време е в българския спорт да работят хора, на които наистина им се работи, а не да бъде използвана системата за кражби и за източване на средства. Срещите ми започват от утре, така трябва да бъдат проведени, че да няма спорт или някой, който да се почувства засегнат, изолиран, или някой да си мисли, че ще бъде приоритизиран. Започваме много активно от утре, имам среща и с г-н Кузманов, и от него очаквам информация за това как се развива системата, защото той е бил в нея достатъчно дълго, за да може да даде една добра оценка".

"Първото нещо е да се запозная с хората в Министерството, да ги успокоя, да видим как ще работим от тук-нататък. Моята идея е да градим, не да разграждаме, но естествено, ще имам засилени изисквания към структурите на Министерството. Аз доста дълго време наблюдавам системата, участвам в нея и имам определени създадени впечатления, които трябва да бъдат някои опровергани, а други - затвърдени. Започваме с това да видим как бихме могли в новия бюджет, който трябва да предвиди държавата, максимално справедливо и целесъобразно трябва да бъдат предвидени средства за спорта", завърши новият спортен министър. /БГНЕС