Радостин Василев: ЦСКА ще си изгражда стадиона, държавата няма ангажимент

"Няма никакви, според мен, необходими разрешителни за строителството. Има други документи. Има виза за проектиране. Мисля, че устройственият план е направен и ние отговаряме на него с този идеен проект, който те са представили. Няма да напускаме чашката на стадиона", заяви министърът на младежта и спорта в оставка Радостин Василев пред bTV.

Василев заяви, че държавата все още чака футболният ЦСКА да предостави нужните гаранции и документи за изграждане на ново спортно съоръжение на мястото на "Българска армия" в Борисовата градина в София. В началото на май "червените" и Министерство на младежта и спорта постигнаха споразумение за обновяване на стадиона и изграждане на ново съоръжение, ако то не излиза от границите на съществуващото. "ЦСКА ще си изгражда стадиона, ако въобще ще се изгражда. Държавата няма никакъв ангажимент за инвестиране на средства в този стадион. Няма никаква мъгла там. Доколкото знам утре има поредна среща между експертните групи на двете страни. Поставили сме си срок до края на годината да бъдат подготвени всички документи. В ЦСКА е топката!", заяви спортният министър в оставка.

"За държавата е важно да има банкова гаранция за изграждането на стадиона, да бъде представена в срок. Очаквам ЦСКА да ни представи договора, който са подписали с една консултантска агенция и да предоставят банкови гаранции. Не е ясно какво предвижда проектът, защото проект още няма. Това е едно от основните задължения на ЦСКА. Те трябва да представят пред нас подробен проект, за да се запознае държавата. Държавата може да не приеме проекта. Всички договори с трети контрагенти трябва да бъдат представени пред държавата. Трябва да бъде ясно кой ще изгражда стадиона. Дали ще се изгражда с кредити, дали с инвеститори извън клуба. Едно е много важно - държавата иска гаранции за изграждането на стадиона, за да не стане така, както прави Бойко Борисов в Пловдив. Събориха двата стадиона на пловдивските отбори и години наред те страдат и се чудят как да си построят стадионите, а са похарчени над 20 млн. лева", допълни той. /БГНЕС