Радостин Василев: Трябва да се търси наказателна отговорност за Зимния дворец

"Тези дружества са управлявани по престъпен начин от хора, на които трябва да се търси наказателна отговорност. Тези дружества, включително и БСТ, имат абсолютна автономност, аз съм им само принципал". Това заяви спортният министър Радостин Василев пред Нова във връзка с лошото състояние на Зимния дворец в София.

Във вторник Василев публикува видео, в което показва как изглежда центърът за зимни спортове в столицата, въпреки че наскоро му бе направен ремонт за 6,5 милиона лева. "Ако затворим Зимния дворец, зимните спортове приключват. Държавата трябва да помисли за паралелно изграждане на друг зимен център и след неговото изграждане, Зимният дворец да бъде основно ремонтиран. Две дискотеки има на входа на Зимния дворец, и двете са изоставени", каза още той.

Василев коментира и проблемите в управляващата коалиция. "Не считам, че изборът на гуверньор на БНБ трябваше да е такъв разлом в коалицията. Аз работя много добре с абсолютно всички, защото съм застанал зад принципни идеи, не лансирам никакви частни или лични интереси, имам доверието на премиера, правителството, дори и на опозицията, защото правя всичко възможно да отделя спорта от тези проблеми, с които се сблъскват те, които са личностни и от дребен характер".

"Ако министрите и коалиционните партньори не осъзнаят, че общественият интерес трябва да се поставя преди личния интерес, че това, от което обществото най-много има нужда, всъщност е далеч от темите, които се обсъждат в Народното събрание, че трябва много спешно да предприемем мерки със законодателни инициативи, които са от значение за хората - както е сега с ДДС-то, тогава се губи доверието на хората", каза още той.

"Аз от нищо не се страхувам, то е видимо от начина, по който управлявам ММС, притеснявам се, че ако има продължаващо негативен тренд в доверието към правителството, тогава много по-трудно ще обясняваме на обществото какви реформи правим. Смятам, че голям проблем на част от изпълнителната власт е, че те не могат правилно да комуникират положителните неща, които правят, остават неразбрани, за разлика от опозицията, която е много опитна и която независимо, че е опустошила България и я е довела до това състояние, в момента много умело показва недъзите, присмива се", допълни министърът на младежта и спорта.

Василев коментира и позицията на България по отношение на войната в Украйна. "България винаги е била гостоприемен партньор. От тази война бягат хора, но моето лично мнение е, че българската гостоприемност не трябва да става меркантилност, инфантилност. Помощта е едно, намесата ни във военни конфликти е съвсем друг. Ние трябва да защитаваме българския национален интерес и където не ни е място, да не ходим". /БГНЕС

Категории: