Радован Караджич иска преразглеждане на делото

Бившият президент на Република Сръбска (Босна и Херцеговина) Радован Караджич, осъден на доживотен затвор от Трибунала в Хага, заяви в телефонно интервю за ТАСС, че възнамерява да поиска преразглеждане на делото си. Понастоящем Караджич излежава доживотна присъда в затвора Паркхърст, който се намира на остров Уайт в Ламанша край бреговете на Англия.

"След като пропуснах процедурата по обжалване, мога да поискам единствено преразглеждане на делото. Възнамерявам да го поискам, но не мога да го подготвя - нямам компютър, а то е от милиони страници. В страната има 11 затвора, в които е разрешено да се използват компютри, а аз имам нужда от компютър, за да подготвя делото си, имам около 1 терабайт информация, което е много документи, които са ми необходими за разглеждане на делото", каза бившият президент.

В същото време Караджич посочва, че достъпът до медицински грижи за него е труден: "Имам контакт с лекар, но става много бавно, например трябва да си запиша час за посещение два-три месеца предварително. От една година чакам очен лекар, за да ми смени очилата. Нямам настолна лампа, щом се стъмни, не мога да чета - не виждам. Все пак лекарите тук са добри, но те зависят от клиниките, защото специалисти от клиниките идват при мен".

"Условията в затвора са лоши, мисля, че са подходящи за някой джебчия, но са лоши за човек с моя профил и моите нужди. Нямам компютър, нямам достъп до моята култура, нямам телевизионна или радиопрограма от моята страна, с една дума, сякаш съм умрял и съм в някакъв друг свят. Никой обаче няма право да ме ограничава откъм моята култура; аз съм и лекар, и писател и съдебното решение не ме кара да спра да бъда лекар и писател. Имам нужда от компютър, интернет връзка, ако не съм осъден на смърт, трябва да имам всичко това", каза той.

Запитан за физическата си безопасност, Караджич отговори: "Мисля, че има такава. В близост до мен има мюсюлмани, но те не се държат агресивно. Мисля, че е така, но нямам абсолютна представа".

Караджич, който 13 години се укрива от международното правосъдие, беше арестуван от сръбските служби за сигурност в покрайнините на Белград през юли 2008 г. и екстрадиран в Трибунала в Хага. Процесът започна в Международния наказателен трибунал за бивша Югославия на 26 октомври 2009 г. През март 2016 г. трибуналът осъди Караджич на 40 години затвор, като го призна за виновен за геноцида в Сребреница, както и за военни престъпления и престъпления срещу човечеството за 44-месечната обсада на Сараево, вземането на заложници от мироопазващите сили на ООН и етническото прочистване с цел прогонване на хървати и бошняци от части на Босна.

Международният остатъчен механизъм за наказателни трибунали през 2019 г. счете присъдата за твърде лека и я замени с доживотен затвор, като отказа на бившия президент правото да обжалва решението. /БГНЕС