Радукану пречупи Стивънс в дебюта си в Мелбърн, Циципас срази швед

Ема Радукану достигна втория кръг на първия за годината турнир от Големия шлем Аустрелиън Оупън, след като надигра Слоун Стивънс в три сета – в отделните части 6-0, 2-6, 6-1, за около един час и 45 минути игра.

Срещата предложи странно поделяне на преимуществото, изразено в доминация от една от двете във всяка от трите части. Шампионката на Ю Ес Оупън върза „геврек“ на победителката от Флъшинг Медоус 2017 в откриващия сет, но Стивънс се събра в началото на втория и поведе с пробив след дълъг първи гейм. Впоследствие тя го затвърди, но се пропука в четвъртия и британската й съперничка се върна в частта. Оттам-насетне обаче на корта в сета имаше само една тенисистка и това бе американката.

Ема Радукану.

Тя взе четири безответни гейма, с което затвори успешно частта в своя полза. Противно на логиката обаче, Радукану поведе с 5-0 в третия сет и уби интригата след нова серия от грешки на Стивънс, която избегна поне това да загуби втори сет на нула. Мачът бе изпъстрен с много грешки, като Радукану имаше леко предимство при уинърите – 15 на 14, а непредизвикани грешки бяха 42 на 30 в полза на Стивънс.

Така, шампионката на Ю Ес Оупън продължава напред в дебюта си на Аустрелиън Оупън, като ще срещне представителката на Черна гора Данка Ковинич, която отстрани квалификантката от Южна Корея Джанг Су Джонг.

Стефанос Циципас се класира за втори кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като надви Микаел Имер с 6-2, 6-4, 6-3 за около два часа и десет минути игра.

Първата ракета на Гърция, поставен под номер 4 в основната схема, поведе на бърза ръка с два пробива в първия сет и не погледна повече назад. Втората част обаче започна по-добре за шведския му опонент, който проби във втория гейм, но Циципас направи моментален рибрейк. Стигна се до нов пробив на сметката на гърка, който обаче бе неутрализиран от Имер. Все пак, по-класният от двамата тенисисти нанесе решителен удар с нов пробив в деветия гейм, след който сервира успешно и за преднина от два чиста сета.

Стефанос Циципас.

В третия Циципас направи един пробив в третия гейм, който се оказа достатъчен за победата, въпреки че трябваше да спасява цели девет точки за връщане на брейка. Четвъртият в света спечели 70% от точките на първи сервис, спаси девет от 11-те възможности за пробив и наниза 30 уинъра за успеха. В следващата фаза той ще играе с аржентинеца Себастиан Баес, елиминирал испанеца Алберт Рамос-Виньолас в пет сета. Циципас е потенциален съперник на първата ни ракета Григор Димитров в трети кръг на турнира.

Напред продължиха още Алекс Молчан, Даниел Еванс, Тейлър Фриц, Алехандро Давидович Фокина, Франсис Тиафо, Артур Риндернех, Камил Майхшак, Алекс Де Минор и Ник Кирьос, който ще бъде съперник на световния номер 2 Данийл Медведев във втори кръг. /БГНЕС