Рафаел Гроси: Ситуацията в АЕЦ „Запорожие” е много опасна

Ръководителят на ядрения надзор на ООН Рафаел Гроси определи ситуацията в окупираната от Русия украинска атомна електроцентрала "Запорожие" в Югоизточна Украйна като "много опасна" и много нестабилна.

От нахлуването на Русия в Украйна преди повече от година ядреното съоръжение шест пъти е губило външното си електрозахранване, което е налагало включването на аварийни дизелови генератори за охлаждане на реакторите, съобщава „Гардиън”.

Гроси, който ръководи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), заяви, че нивото на водата в близкия резервоар, контролиран от руските сили, е друга потенциална опасност. Водата, която се доставя от резервоара, се използва за охлаждане на реакторите.

„Ако нивото на резервоара се понижи над определено ниво, няма да има вода за охлаждане на реакторите, а особено през януари видяхме, че нивото на водата се понижава значително. През последните няколко седмици те се възстановиха по някакъв начин.”

Той добави, че в региона се наблюдава засилена военна активност, без да дава подробности.

Гроси, който вчера се срещна с президента Володимир Зеленски във водноелектрическата централа "Днепър", североизточно от АЕЦ „Запорожие”, заяви, че опитът му да сключи споразумение за защита на централата е все още жив и че коригира предложенията, за да търси пробив.

Гроси настоява за създаването на зона за безопасност в централата, за да се предотврати евентуална ядрена катастрофа, тъй като Москва и Киев се обвиняват взаимно в обстрел на площадката на централата. Киев не желае споразумение, което на практика ще признае или позволи руско военно присъствие в централата.

„Убеден съм, че е възможно да се установи някаква форма на защита, като може би няма да се набляга толкова на идеята за зона, а на самата защита: какво трябва или не трябва да правят хората, за да защитят (централата), вместо да има териториална концепция”, каза Гроси. /БГНЕС

Киев / Украйна