Рафаел Надал спечели 12-та титла от Ролан Гарос

Рафаел Надал продължи доминацията си на Откритото първенство на Франция.

Световният номер 2 Рафаел Надал продължи с тоталната си доминация на Ролан Гарос и спечели рекордна 12-та титла от турнира, след като победи австриеца Доминик Тийм с 6-3, 5-7, 6-1, 6-1 във финала на надпреварата.

Надал и Тийм се изправиха един срещу друг в решаващия мач за титлата от Откритото първенство на Франция за втора поредна година, като испанецът отново триумфира, макар и този път да даде сет на противника си. Заради непостоянното време в Париж Тийм нямаше възможност да почива преди финала, но въпреки това започна вдъхновено днешния мач и пръв стигна до пробив, за да поведе с 3-2. Надал реагира като ужилен и вдигна нивото си на игра, взимайки четири поредни гейма, за да вземе първата част. Във втория сет и двамата тенисисти сервираха много силно и не се стигна до нито една възможност за пробив до 12-ия гейм, когато Тийм взе подаването на съперника си и изравни сетовете.

Доминик Тийм бе на равностоен на Надал в първите два сета, но след това силите му свършиха.

Рафа отново отговори на предизвикателството и тотално надигра съперника си в третия сет, пробивайки го три пъти за крайното 6-1. Силите на Тийм сякаш започнаха да свършват и Надал контролираше събитията и в четвъртата част, в която успя отново да се наложи с 6-1 и да затвори мача след точно три часа игра. Левичарят от Майорка завърши двубоя с 38 печеливши удара и 31 непредизвикани грешки, докато съперникът му бе с огледална статистика - 31 уинъра и 38 грешки.

Това бе рекордна 12-та титла за Надал от Ролан Гарос и общо 18-та от Големия шлем, като той се доближи на два успеха от рекордьора Роджър Федерер. Тийм от своя страна загуби и втория си финал в турнири от голямата четворка. /БГНЕС